Edebi Şahsiyetler

Demir Özlü Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

ÖZLÜ, Demir (1935)

Türk öykü ve roman yazarı. Kişilerin varoluşsal gerçekliğini kendine özgü bir teknikle yansıtarak çağdaş Türk öykücülüğüne yeni açılımlar kazandırmıştır.

9 Eylül 1935’te İstanbul’da doğdu. Ortaöğrenimini 1953’te İstanbul’da tamamladıktan sonra, 1959’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1960-1964 arasında aynı fakültede Hukuk Felsefesi ve Metotbilim Kürsüsü’nde asistanlık yaptı. Siyasal eylemleri nedeniyle işine son verildi. Yedeksubay Okulu’ndan çavuş çıkarılınca, askerlik görevini er olarak Muş’ta ve İstanbul’da sürdürdü. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra vatandaşlıktan çıkarıldı. Daha sonra İsveç’e yerleşti. Türkiye’ye 1989’da dönebildi. Bu tarihten beri Stokholm ve İstanbul’da yaşıyor.  İsveç Yazarlar Birliği ve İsveç PEN Kulübü üyesidir.

Edebiyata, lisede okurken şiirle başladı. İlk şiiri Kabataş Lisesi öğrencilerinin çıkardığı Dönüm, İlk şiirleri 1953-1955 arasında Türk Dili’nde yayımlandı. 1955 sonrası yayımladığı öykülerle tanındı. Mavi, Pazar Postası, Ataç, Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Soyut, Somut gibi dergilerde öyküler, denemeler, eleştiri ve çeviriler yayımladı. Soluma adlı kitabıyla 1964’te Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü kazandı.

Öykü ve romanlarında genellikle küçük burjuva aydınlarının dünyalarını konu edinmiştir. İlk dönem öykülerinde bireyin yabancılaşmasını, mutsuzluğunu, yalnızlığını iç dünyasındaki çatışmaları dile getirerek, toplum içindeki umutsuz, bunaltılı ve karamsar yanlarını sergilemiştir. Varoluşçu felsefenin edebiyat anlayışına bağlı kalmıştır. Son dönem öykülerinde, toplum ve çevre ilişkileri içindeki insanın gerçekliği daha belirgin olmaya başlamış, giderek varoluşçu yönelimden uzaklaşıp toplumsal gerçekçi eğilimi benimsemiştir.

İlgili Makaleler