Tarihi Şahsiyetler

David Livingstone Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

LIVINGSTONE, David (1813-1873)

İskoç, kâşif. Güney Afrika’da yaptığı keşiflerle tanınmıştır.

19    Mart 1813’te İskoçya’da Blantyre’de doğdu, 1 Mayıs 1873’te Güney Afrika’da Chitambo’da (bugün Zambiya’da) öldü. .Yoksul ve dindar bir ailenin oğluydu. 10 yaşında Blantyre’deki bir pamuk fabrikasında çalışmaya başladı. Daha sonraki yıllarda misyoner olmaya karar veren Livingstone 1836’da Glasgow Üniversitesi’nde misyonerlik için gerekli olan tıp ve tanrıbilim öğrenimi görmeye başladı. 1840’ta öğrenimini tamamladı ve Londra Misyoner Derneği’ne kabul edildi.

1840 yılının sonunda Londra Misyoner Derneği tarafından Güney Afrika’ya gönderilen Livingstone Mart 1841’de Cape Town’a ulaştı. 1849’da yeni yerle? keşfetmek ve Hıristiyan dinini yaymak amacıyla iki arkadaşıyla birlikte ilk yolculuğuna çıktı. Kalahari Çölü’nü aşarak Ağustos 1849’da Ngami Gölü’nü buldu. 1851’de yaptığı ikinci bir yolculuk sonunda ise Zambezi Irmağı’na ulaştı. Yeni ticaret yollarının yasal ticareti olanaklı kılarak köle ticaretine son vereceğine inanan Livingstone Haziran 1852’de Cape Town’dan yola çıkarak Mayıs 1856’da Hint Okyanusu kıyılarındaki Quelimane’ye ulaştı. Bu yolculuğu sırasında ülkenin doğası, kabileleri ve coğrafyası ile ilgili bilgi topladı, İngiltere Kraliçesi Victoria’nın adını verdiği Zambezi’deki çağlayanları buldu.

Aralık 1856’da İngiltere’ye dönen Livingstone çeşitli kuruluşlar tarafından ödüllendirildi. 1857’de Missionery Travels and Researches in South Africa (“Güney Afrika’da Misyoner Yolculukları ve Araştırmaları”) adlı ilk kitabını yayımladı. Aynı yıl keşiflere fazla zaman ayırmasını istemeyen Londra Misyoner Derneği’ndeki görevinden istifa etti.

İlgili Makaleler