Filozof Biyografileri

David Baumgardt Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BAUMGARDT, David (1890-1963)

Alman düşünür. Dinin temel kurallarından kaynaklanan yeni bir dünya düzeni kurmaya çalışmıştır.

Erfurt’ta doğdu, New York’ta öldü. Berlin ve Birmingham’da profesörlük yaptı. 1939’da felsefe alanında daha iyi olanaklar sağlamak amacıyla ABD’ye göç etti.

Baumgardt, çalışmalarını genellikle estetik ve ahlak sorunları üzerinde yoğunlaştırdı. Bu konulardaki araştırmalarında tarihin anlamından yola çıkarak, çalışmalarına, bilimsel bir içerik kazandırmayı amaçladı.

Çalışmalarındaki belirgin özelliklerden biri de dinin temel örgeleri altında yeni bir dünya düzeni kurma ereğini gütmesidir. Bu amacını gerçekleştirmek için yaşamın anlamı ve anlamsızlığı arasındaki diyalektikten yola çıktı.

Bu yönteme dayanan düşünceleriyle Baumgardt, hazza bağlı katı bir görüşü temellendirme için çaba gösterdi.

•    YAPITLAR (başlıca): Baader und die Philosophiscbe Romantik, 1927, (“Baader ve Felsefe Romantiği”); Bentham and the Ethics of Today, 1952, (“Bentham ve Bugünün Etiği”); Great Western Mystics and Their Lasting Significance, 1961, (“Büyük Doğu Mistikleri ve Onların Devam Eden Anlamı”); Die Abendlandische Mystik, 1963, (“Batı Mistikçiliği”);/e«seits von Machtmoral und Masochismus, 1965, (ö.s.), (“Ahlak Gücü ve Mazohistlik’in Ötesi”).

•    KAYNAKLAR: F. Mınkowski, Horizons of a Philosop-ber, 1963.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler