Tarihi Şahsiyetler

Daniel Ortega Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ORTEGA, Daniel (1945)

NikaragualI siyaset ve devlet adamı. Somoza diktatörlüğüne son veren Temmuz 1979 Devrimi’nin önderleri arasında yer almış, Kasım 1984’te devlet başkanlığına seçilmiştir.

Daniel Ortega Saavedra 11 Kasım 1945’te Chontales Eyaleti’nin La Libertad köyünde doğdu. Annesi, babası ve iki erkek kardeşi Somoza döktatörlüğüne karşı verilen mücadeleye etkin olarak katılmış kişilerdir. Bu mücadeleye henüz 14 yaşında bir ortaokul öğrencisiyken katılan Ortega, 1960’ta Nikaragua Yurtsever Gençliği adlı örgüte üye oldu. 1961-1962 yıllarında bir grup arkadaşıyla birlikte, Luis Somoza yönetimine karşı etkinlik gösteren kent direniş birliklerini örgütledi ve Nikaragua Devrimci Gençliği adlı örgütü kurdu. Bu çalışmaları sırasında, 1960’da ve 1961 ’de iki kez tutuklandı.

1963’te, bir grup devrimci aydının Somoza yönetimine son vermek amacıyla 1961’de kurduğu FSLN’ ye (Frente Sandinista de Liberacion Nacional-Sandinist Ulusal Kurtuluş Cephesi) üye oldu. Bir süre sonra, Ortaöğrenim Gençliği Hareketi’nin sorumlusu yapıldı. Aynı zamanda Managua’daki Orta Amerika Üniversitesi’nde hukuk öğrenimine başladığı bu dönemde, Aralık 1963’te yeniden tutuklandı. 1964’te FSLN yönetimince, devrimci etkinliklerde bulunmak üzere bir grup arkadaşıyla birlikte Guatemala’ya gönderildiyse de, orada yakalanarak Nikaragua yönetimine teslim edildi ve yeniden tutuklandı.

Serbest kaldıktan sonra FSLN Yürütme Komite-si’nde görev alan Ortega, bu tarihten başlayarak, FSLN’nin Ulusal Muhafızlar’a karşı yürüttüğü ilk gerilla eylemlerinin içinde yer aldı. 1965’te iki arkadaşıyla birlikte FSLN’ye bağlı Devrimci Öğrenci Cephesi’nin yayın organı El Estudiante’yı (Öğrenci) yayımlamaya başladı. Aynı tarihte, kuruluşuna öncülük ettiği Kent Halk Komiteleri’nin Managua’da yürüttüğü örgütlenme çalışmalarına yön verdi.

1966’da direniş hareketinin kentler sorumlusu yapıldı. Ortega FSLN’nin Ağustos 1967’de Pancasan yöresinde giriştiği geniş çaplı gerilla mücadelesinde etkin rol oynadı. Mücadelenin yeni devlet başkanı Anastasio Somoza’ya bağlı Ulusal Muhafızlar’ca yenilgiye uğratılmasını izleyen koyu baskı ortamında, Ekim 1967’de Managua’da tutuklandı. Yedi yıl süren tutukluluğu sırasında diğer siyasi tutuklularla birlikte sekiz kez açlık grevine gitti. FSLN militanlarının 27 Aralık 1974’te gerçekleştirdiği ünlü Noel Partisi Baskını sırasında, rehin alınan 12 önemli devlet adamının yaşamı karşılığında, 13 arkadaşıyla birlikte hapisten kurtarıldı. 1974’te yeniden FSLN Ulusal Yönetimi’ndeki yerine aldı.

İlgili Makaleler