Tarihi Eserler

Damad İbrahim Paşa Kütüphanesi Tarihçesi, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Damad İbrahim Paşa Kütüphanesi, Damad İbrahim Paşa’nın İstanbul Şehzadebaşı’nda inşa ettirdiği külliyenin dârülhadis kısmında kurduğu kütüphane.                      

Tarihçi Râşid Mehmed Efendi, dârül­hadis ve kütüphanenin 15 Receb 1132’de devrin ileri gelen dev­let adamlarının, ulemânın ve meşâyihin katıldığı büyük bir merasimle açıldığını nakleder. Kütüphane­nin ve dâralhadisin vakfiyesinin hazır­lanması, muhtemelen İbrahim Paşa’nm Nevşehir’de yaptırmakta olduğu hay­ratının tamamlanmasını beklemesinden dolayı, dokuz yıl sonra Şevval 1141 ‘de mümkün olabilmiştir. Vak­fiyeden öğrenildiğine göre kütüphane­de, biri bu kütüphaneye bağışlanan Ka­zasker Sünbül Ali Efendinin kitapları için olmak üzere beş hâfız-ı kütüb gö­revlendirilmiştir. Haftanın üç günü okuyucuya açık olan kütüphanede hâfız-ı kütübler nöbetleşe bulunmakta ve yap­tıkları iş karşılığı günde 15’er akçe üc­ret almaktaydılar. Buradaki kitapları kataloglamakla görevli bir kâtib-i kütübün günlük ücreti ise 10 akçe idi. Kü­tüphanede ayrıca bir mücellit, bir bevvâb, bir de ferrâş görev yapmaktaydı. Ki­tapların ödünç olarak kütüphane dışı­na verilmeyeceği de vakfiyede belirtil­miştir.

Devrin padişahı III. Ahmed gibi kitap meraklısı olan İbrahim Paşa, kütüpha­nesine koyacağı kitapları büyük bir dik­katle seçmiştir. Koleksiyonda tezhip, hat ve cilt bakımından sanat eseri sayılabile­cek kitaplarla müellif hattı ve istinsah tarihleri oldukça eski eserler de bulun­maktadır. Kütüphanenin 1820 yılında yapılan sayım sonucu hazırlanan kata­logunda mevcut kitapların iki gruba ay­rılarak tasnif edildiği, birinci bölümde değerli kitaplara yer verildiği, İkinci bö­lümde ise “Tullâb Defterinin Kitapları­dır” başlığı altında ders kitaplarının sı­ralandığı görülmektedir.

Damad İbrahim Paşa’nın dârülhadisindeki kütüphane 1914’te Sultan Selim’de tesis edilen kütüphaneye nakledilmiş. 1918 yılında ise bugün bulundu­ğu Süleymaniye Kütüphanesi’ne getiril­miştir. Kütüphane koleksiyonunda 1171 yazma ve 4 basma eser mevcuttur.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler