Tarihi Şahsiyetler

Cyrus Hail McCormick Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

McCORMICK, Cyrus Hail (1809-1884)

ABD’li mucit ve sanayici. Geliştirdiği mekanik ekin biçme aygıtıyla tarımda makineleşmenin öncüleri arasına girmiştir.

15    Şubat 1809’da Virginia Eyaleti’ndeki Rock-bridge County’de doğdu, 13 Mayıs 1884’te Illinois Eyaleti’nin Chicago kentinde öldü. İlköğrenimini bölgesel okullarda gören McCormick, daha sonra baba mesleği olan çiftçilik ve demircilikle uğraşmaya başladı. O yıllarda, oldukça eski yöntemlerin ve ilkel araçların kullanıldığı tarım alanında işgücünün verimliliğini artıracak yeni makinelerin geliştirilmesini amaçlayan çeşitli çalışmalar yapılıyordu. McCormick’ in babası da benzeri bir çalışma yapmış, ancak başarıya ulaşamamıştı. Patrick Bell (1799-1869) adlı bir İngiliz’in, ilkini 1826’da geliştirdiği biçme makinelerinden birini gören McCormick, babasının yarım bıraktığı tasarımı yeniden ele almaya karar verdi ve daha 22 yaşındayken, 1831’de, mekanik bir biçer geliştirmeyi başardı. Aygıt, temel olarak bıçak ve çark sistemlerinden oluşuyor, hayvan gücüyle çekilerek çalışıyordu. İki tekerlek arasındaki dingile yerleştirilen çark tekerleklerle birlikte dönerek ekinleri bıçak ağzına çekiyor, oynak biçimde düzenlenmiş bir dizi bıçak da ekinleri biçiyor ve arkadaki bir tablada toplanmalarını sağlıyordu. McCormick makinesini çevredeki çiftliklerde denedi ve bazı yetersizliklerine karşın başarılı sonuç aldı.

1833 sonlarında, tarım aletleri yapan Obed Hus-sey’in (1792-1859) benzer bir biçerin patentini aldığını öğrenen McCormick derhal başvuruda bulunup 1834 Haziran’ında kendi makinesinin patentini aldıysa da, buluşunun üretimini yapmak yerine demir ocağında çalışmayı seçti. 1837 bunalımı sırasında ocak kapanıp aile ağır bir borç altına girince McCormick biçer makinesinde bazı geliştirmeler yaparak üretime başladı ve 1841-1844 arasında bunlardan 90 kadarını satmayı başardı. Öte yandan, birçok makine imalatçısına da patent hakkını satmıştı. Gerek bu imalatçıların üretimde yeterli özeni göstermemeleri, gerek çıktığı bir gezi sırasında geniş tarım arazilerine sahip Orta Batı eyaletlerinin makinesi için iyi bir pazar oluşturacağını görmesi sonucu, kendisine sermaye sahibi bir ortak bularak 1847’de Chicago’da bir fabrika kurdu. Bu arada, aygıtı üzerinde yeni değişiklikler yapmış ve bunların patentlerini de almıştı; ama 1848’de makinesinin asıl patentinin süresi dolmuş ve buluşu kamulaştırılmıştı. Birkaç kez mahkemeye başvurduysa da, başta rakibi Hussey olmak üzere, öbür yapımcıların engellemesiyle, patent hakkını yenileyemedi. Bunun üzerine rakiplerini rekabet yoluyla dize getirmeye yöneldi ve seri üretime geçti, yenileştirmeler yaptı, yaygın bir reklam kampanyası açtı, garanti belgeleri dağıttı ve müşterilerine kredi olanakları sağladı, kısacası satışlarını hızla artırmak için her yolu denedi. Sonuçta büyük bir başarı kazandı.

İki ezeli rakip, McCormick ve Hussey, 1851’de Londra’da düzenlenen Büyük Sergi’de bir kez daha
karşı karşıya geldiler ve McCormick’in biçeri, Bell’in-kiyle birlikte, büyük ödülü kazandı. Aynı başarıyı 1855’teki Paris Uluslararası Sergisi’nde de yineleyen McCormick, III.Napoleon tarafından Legion d’hon-neur nişanıyla ödüllendirildi. Buluşu artık yalnız ABD’de değil, Avrupa’da da tanınıyor ve kullanılıyordu. 1871 Chicago yangınında fabrikası tümüyle yandıysa da, o zamana kadar yaptığı servetle fabrikayı yeniden kurmayı ve son günlerine değin çalışmayla geçen yaşamının sona ermesinden sonra daha da büyüyerek 1902’de oğlunun elinde International Harvester Company’ye dönüşecek olan firmasının temellerini sağlamlaştırmayı başardı.

Buluşuyla tarımda makineleşmeyi hızlandıran McCormick’i 1878’de Fransız Bilimler Akademisi’nin üyeliğine seçen kurul onu,“yaşayanlar arasında tarıma en büyük katkıyı yapan kişi” olarak da ilan etmişti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler