Edebi Şahsiyetler

Count Basie Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BASIE, Count (1904 – 26 Nisan 1984, Hollywood, Florida)

ABD’li caz piyanisti, orgcusu, besteci ve orkestra şefi. Büyük orkestra cazının uyguiayıcılarındandır.

21 Ağustos 1904’te New Jersey’de, Red Bank’de doğdu. Asıl adı William Basie’dir. Genç yaşlarda Willie Smith ile piyano ve bateri, Fats Waller ile org çalıştı, Harlemli piyanist James P. Johnson’dan etkilendi. Sessiz filmlere piyanoyla eşlik etti. Bir süre Walter Page orkestrasında çalıştı. Daha sonra Bennie Moten orkestrasına piyanist olarak girdi. Moten’ın 1935’te ölümünden sonra Count Basie Orkestrası adıyla Moten’ın orkestrasını yeniden toparladı. İki yıl içinde büyük bir başarı kazandı; Duke Ellington ve Jimmie Lunceford orkestralarının ayarında görülmeye başlandı. 1950-195 l’de vermiş olduğu kısa bir ara dışında hep bu orkestrayla birlikte oldu. Şarkıcı Billie Holliday ve Ella Fitzgerald, tenor saksafoncu Lester Young ile birlikte çalıştı. ABD ve Avrupa turnelerine çıktı. Newport Caz Festivali dahil birçok caz festivaline katıldı.

Basie’nin orkestrası ve müziği, caz tarihinin 1935’lerden sonra gelişen yeni bir döneminin ürünüdür. Bu, cazın Harlem ve Kansas City gibi zenci gettolarından çıkarak bütün dünyaya yayıldığı bir dönemdir. Bu yıllarda küçük toplulukların yerini büyük caz orkestraları almış, doğaçlamaya (emprovi-zasyon) dayanan müzikte giderek düzenlemelere yer verilmeye başlanmıştır. Caz popüler ve ticari bir türe dönüşmüş, caz sanatçıları profesyonelleşmiştir. Doğaçlamaya dayanan zenci müziğinin konser salonlarına taşınması ve “blues”un orkestra müziği içine yedirilmesi yeni bir caz türü yaratmıştır.

Basie’nin müziği, “blues” çeşitlemelerindeki doğaçlamaya dayanan rahatlığı, düzenlemelerdeki teknik kusursuzluk ve kesinlikle birleştirebilmiştir. One O’ClockJump gibi birçok Basie parçası, melodinin doğaçlamayla başlayıp deneme yanılma yoluyla giderek biçimlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Basie’nin müziği, sololardan sonra yinelenen “blues” ritmleriyle Kansas City cazının iyi bir örneğidir. Basie’nin orkestrasını döneminin öbür orkestralarından ayıran, iki bas, davul ve piyanodan oluşan dört kişilik ritm seksiyonudur. Basie’nin piyanosu, coşkulu ritm-leri ve esprili melodi anlayışıyla ilgi toplamıştır. Count Basie Orkestrası ise, gettodaki kökenlerden koparak büyük orkestralara mal olan “blues” türünün iyi bir uygulayıcısı olarak ün yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Albüm: One O’clock Jump, 1937; Sıvingin’ the Blues, 1938; Tickle Toe (Lester Young ile), 1940; The King, 1946; Every Day, 1955; The Kid from Red Bank, 1957; Kansas City Süite, 1961; Vm beginning to see the Light (Ella Fitzgerald ile), 1963.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler