Tarihi Şahsiyetler

Cosmas – Egid Asam Kardeşler Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ASAM, Cosmas (1686-1739) Egid (1692-1750)

Alman mimar ve dekoratör kardeşler. 18. yy’ın ilk yarısında Güney Almanya’da Barok üslubun ünlü temsilcilerinden olmuşlardır.

Cosmas Damian, Benediktbeuren’de doğdu, Münih’te öldü. Kardeşi Egid Quirin, Tegemesee’de doğdu, Mannheim’da öldü. İlk eğitimlerini Bavyeralı önemli bir fresk ressamı olan babaları Hans Georg Asam’a yardım ederek aldılar. 1711-1714 arasında Roma’ya giderek, San Luca Akademisi’nde öğrenim gördüler. Burada Bernini’nin barok yapılarından, Cortona, Gaulli ve Pozzo’nun barok duvar resimlerinden etkilendiler. Mimarlık dışında Cosmas Damian ressam olarak, Egid Quirin de heykel ve stucco alanlarında uzmanlaşmışlardı. Yapılarının dekorasyonunu da bütünüyle kendileri gerçekleştiriyorlardı. Hem ayrı ayrı, hem de birlikte pek çok yapı yaptılar. Birbirleriyle tam bir uyum içinde çalıştıkları için, ayrı oluşturdukları yapıtların hangisinin ürünü olduğunu ayırt etmek kimi zaman çok zordur.

İlk yapıtlarında Roma’nın barok yapılarında görüp tanıdıkları “dramatik etki” ile Bavyera süsleme geleneğinin bir bileşimini gerçekleştirmişlerdir. Egid Quirin’in Münih’te yaptığı, Asam Kilisesi diye de anılan Johann Nepomuk Kilisesi Asamlar’ın ürünleri arasında başyapıt sayılır. Bu yapıda iki kardeşin birlikte gerçekleştirdiği süslemelerle ve mekâna gizemli bir hava veren ışık oyunlarıyla duvarların kütle etkisi adeta dağılmış, gerçekle düş dünyası, doğayla sanat iç içe geçmiş bir bütün haline getirilmiştir. Asam kardeşler yapıtlarında giderek İtalyan Barok üslubundan uzaklaşmışlar, bol ışığa, açık, parlak renklere, süslemelere daha ağırlık veren Fransız kaynaklı Rokoko üslubuna yaklaşmışlardır.

Kendi dönemlerinde yaygın bir ün kazanmış ve ilgi görmüş olan iki kardeşin duygulara yönelen canlı sanatı, içinde yaşadıkları toplumun anlayışını ve zevkini yansıtır. Daha sonra kilise reformlarının başlamasıyla birlikte, dinsel mimarlıkta gösterişsiz, yalın bir üslup benimsenmiş, Asamlar’ın yapıtları da, eskimiş, zevksiz bir anlayışın ürünleri olarak aşağılan-mıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): C.D. Asam: Weltenburg Kilisesi, 1718-1720; St. Maria Viktoria Kilisesi, 1732, Ingolstadt. E.Q. Asam: Rohr Kilisesi, 1717-1725; Johann Nepomuk Kilisesi, 1733-1746, Münih. Birlikte: Korbinian Şapeli, 1720, Weihenstephan, yıkıldı; Ursilinler Kilisesi, 1738, Straubing.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler