Tarihi Şahsiyetler

Cornelis Drebbel Kimdir, Hayatı, Buluşları, Hakkında Bilgi

Drebbel’e ün kazandıran kurgusuz saat, yaygın kanının tersine, bir sonsuz hareket mekanizması (perpetuum mobile) değildi ve önceden de bilinen bir teknikle, atmosferdeki basınç ve sıcaklık değişikliklerinden yararlanarak çalışıyordu. Bu tekniği ilk kez saat yapımına uygulayan Drebbel, fırın ve ocaklarda da aynı teknikten yararlanmayı düşünerek ilk termostatın yapımını gerçekleştirdi.

Drebbel’in 1621’de yaptığı Taymis Irmağı’nda Westminster’den Greenwich’e kadar dört metre derinlikte yol alan, tahtadan yapılmış ve su almaması için üstü yağlı deriyle kaplanmış, kürekle çekilen tekne ise bilinen ilk denizaltı örneği sayılır.

İyi bir mercek ustası olarak bilinen Drebbel’in, iki dışbükey mercek grubundan oluşan mikroskobun bulucusu olduğu da pek çok araştırmacının paylaştığı bir kanıdır. Kimya alanında ise en önemli buluşları, kırmızböceğiyle (Coccus ilicis) kumaş boyamacılığm-da renk saptayıcı olarak kalay tuzlarından yararlanması ve kükürdün oksitlenmesi yoluyla sülfirik asit üretimini gerçekleştirmesidir.

• YAPITLAR (başlıca) : Ein kurzer Tractat vorı der Natur der Elementum, 1608, (“Elementlerin Yapısı Üstüne Kısa Bir inceleme”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi