Nedir ?

Çöplük Olmaya Aday Teknolojiler (Bilim ve Teknoloji)

Miadını Dolduran 10 Teknolojik Konsept
bilimteknoloji/plk

Teknolojinin ne denli hızlı geliştiği malum. Her geçen gün başka bir teknolojik gelişme bilim adamları ya da şirketler tarafından duyuruluyor. Bu teknolojiler bazen bir mncekinin yerini alıyorken bazen de başarısızlığa uğrayabiliyor. Bu yazıda insanlığa yararı dokunmuş fakat artık yavaş yavaş piyasadan kalkan teknolojik ürünlerlle ilk çıktığından beri piyasada bir türlü tutunamayan bazı kayıp teknolojilere yer vereceğiz. Buyurun.

10.DİSK TABANLI VERİ DEPOLAMA

Son yıllarda geliştirilen en önemli teknolojilerden biri SDD’ler. Önceleri sadece iş istasyonlarında kullanılan SSD’ler artık yavaş yavaş son kullanıcı pazarında da kendilerine yer edinmeye başladılar. İçinde hareketli parça bulundurmayan flash tabanlı SSD’ler, HDD’lere göre çok daha hızlı ve dayanıklılar. Zaman içinde SSD’lerin, HDD’lerin yerini alması kaçınılmaz. Bunun önündeki en büyük engel ise fiyatlar. SSD’lerin fiyatları uygun seviyeye gelince HDD’lere elveda diyebiliriz.

9.GÜÇ KABLOLARI

Elektrik keşfedildiğinden beri kablolarla iletiliyor. Bu teknolojinin bu kadar uzun süredir değişmemiş olması gerçekten şaşırtıcı. Tesla’nın ömrü yetseydi bu sıkıntıdan 100 yıl önce kurtulmuş olabilirdik belki ama elektrik iletimi için hala kablolara mecburuz. Bu konuda önemli gelişmeler de yok değil. Bazı cep telefonu modelleri artık kablo kullanılmadan şarj edilebiliyor. Ancak kablosuz elektrik yöntemlerinin alması gereken çok yol var. Yine de, çok yakın bir gelecekte olmasa da, bir gün elektrik iletimi için kablolara ihtiyacımız kalmayacak.

8.MP3 ÇALARLAR

Yaklaşık 10 yıldır piyasada olan MP3 çalarlara gösterilen ilgi her gün düşüyor. Bunun sebebi bu cihazların gelişmemesi ya da zamanın gerisinde kalmaları değil. İnsanlar artık bu cihazlar yerine, daha fazla iş gören akıllı telefonlara yöneliyorlar. Bu telefonlar güçlendikçe ve flash bellekler ucuzladıkça, MP3 çalarların önemi azalıyor. Örneğin Apple, her sattığı iPhone ile bir iPod’un satılmasını da engellemiş oluyor. Akıllı telefonlar iyice yaygınlaştığında, ortada MP3 çalar diye bir şey kalmayacak.

7.SABİT HATLI TELEFONLAR

Sabit hatlı telefonlardan kastettiğimiz şey aslında kablolu hatları kullanan telefonlar. Bu modellerin çok yakın bir zamanda ortadan kalkacağını söylemek zor ama WiFi ve Wi- MAX gibi teknolojilerin gelişmesiyle, kablosuz iletişim olanakları daha da artacak. Bu yüzden sabit hatlı servis sağlayıcıları da bu yönde hizmetler vermeye başlıyor. Buna örnek olarak Türk Telekom’un Wirofon’u gösterilebilir. Geleceğin iletişim teknolojilerinde kablolara yer yok.

telefon

6.GPS CİHAZLARI

Daha yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bu cihazların ömrü çok uzun olmayabilir. Aynı MP3 çalarlarda olduğu gibi GPS cihazları da akıllı telefonların kurbanı olacak. Akıllı telefonların birçok şeyi yapabilmesi, bu işleri ayrı ayrı yapan cihazların ömrünü kısaltıyor. Çok faydalı bir teknoloji olan GPS için gelecek akıllı telefonların içinde yatıyor. Bunun için ayrıca üretilen cihazlar şu an için yaygın olabilirler ama yakın bir gelecekte MP3 çalarlarla benzer bir kaderi paylaşacaklar.

5.KOMPAKT DİSK (CD)

CD’lerin ölmek üzere olmasının iki temel sebebi var. Birincisi, DVD’lerin çok daha geniş kapasiteye sahip olması. İkinci sebep ise beraberinde DVD’leri bile götürebilir. İnternet hızlarının artması ve dosya paylaşımının yaygınlaşması disk formatını tehlikeye sokuyor. İnsanlar CD ve DVD satın almak yerine internetten indirmeyi tercih ediyorlar. Yapımcılar da artık ürünlerini online olarak satmaya başladı. Veri depolama için de dayanıklılık açısından çok güvenli olmayan CD’lerin yakın gelecekte ortadan kalkacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

cd

 

4.MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLAR

Masaüstü bilgisayarlar altın çağını geride bıraktı. PC pazarında artık dizüstü modeller hakim. Taşınabilirlik ve boyut, performanstan daha büyük önem kazandı. Bu sebeple, netbook satışları son dönemde patlama yaptı. Oyunlar için tasarlanmış dizüstüler ile masaüstü modeller arasındaki fark giderek kapanıyor. Çok fazla yer kaplayan kasa, klavye, fare ve monitör yerine artık insanlar, yanında taşıyabilecekleri bilgisayarları tercih ediyorlar. Masaüstü PC’lerin yakın gelecekte laptop’lar tarafından silineceğini söylersek, abartmış olmayız.

3.FLOPPY DİSK

Sadece 1,44 MB kapasiteye sahip olan floppy disklerin çoktan ölmüş olduğunu düşünebilirsiniz, fakat yanılıyorsunuz. Bilgisayar üreticileri hâlâ sistemlerinde floppy sürücülerine yer veriyorlar. Bir araştırmaya göre, günümüzde üretilen bilgisayarların %10’unda hala floppy sürücü yer alıyor. Parmak ucu boyutundaki USB flash belleklerde GB’larca veri depolanabildiği düşünülürse, 1,44 MB’lık floppy’lerin çoktan ölmüş olması gerekliydi.

floppy

2.BLUETOOTH

Eleştirmenler tarafından olmayan sorunu çözen teknoloji ödülü verilen bluetooth’un görünüşe göre yaptığı bir şey varsa, o da sokakta yürürken kablosuz kulaklıkla telefon konuşması yapan insan sayısını arttırmak oldu. Ofis ortamında kablo yükünü büyük ölçüde azaltmış olsa bile gettirdiği maliyet, düşük aktarım hızı ve sistemlerde yaşanan uyum sorunları ile hala pek tercih edilen bir teknoloji değil. Belki birçoğunuz bu listede görmeyi beklemiyordunuz, ama eleştirmenler(ki acımasız olduklarını söylemiştik) beklenneni veremeyen teknolojiler arasında blutooth’u da sayıyorlar.

 

1.10GB ETHERNET

Yalnızca hızı artırmak için mevcut bir sistemin altyapısını tamamen değiştirme yoluna gider miydiniz? Çoğo kişi gitmedi, iş yerleri de gerek duyulmayan bir teknoloji için para harcamaya yanaşmadı. Çoğu işyerinde seneye bu teknolojiye geçeceğiz söylentileri dolaştı durdu, ama olan 10GB Ethernet teknolojisine oldu. Çünkü teknoloji dünyası da en az eleştirmenler kadar acımasız. Eğer teknoloji gereğinden fazla rafta beklerse, önüne hemen daha parlak kutular geliveriyor. Nitekim öyle de oldu. Ağ bağlantılarına artık en fazla yükü getiren şey internet erişimi. Eleştirmenler günün birinde ağ bağlantısı trafiğinin hızını artırmak gerekeceği konusunda hemfikirler, ama sormadan da edemiyorlar: o gün geldiğinde 10GB bizi kurtarmaya yetecek mi???

ntvbilim  sdn dergisi

İlgili Makaleler