Kimdir

Conrad Potter Aiken kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Conrad Potter Aiken kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1899-1973) ABD’li şair, öykü yazarı. Psikanalitik kuramdan etkilenen şiirleriyle ta­nınır. Georgia Eyaleti’nde, Savannah’ta doğdu. Küçük yaşta birlikte intihar eden ana-babasının cesetlerini gördüğünde uğradığı şok, daha sonra edebi kişiliğinin biçimlenmesinde belirleyici oldu. Harvard’da birlikte eğitim gördüğü T.S. Eliot’un şiirinden büyük ölçüde etkilendi. 1947’de Massachusetts’e yerleşene kadar ingiltere ve ABD arasında gidip geldi. Doğduğu yerde öldü. Selected Poems (“Seçme Şiirler”) adlı kitabıyla 1930 Pulitzer Şiir Ödülü’nü kazandı.

1915 ve 1920 arasında yazdığı şiirlerde yeni gelişen psikanalitik kuramların etkisi altında olduğu görülür. “Senfoniler” olarak adlandırdığı şiirlerinde, bir müzik parçasında görülebilecek çeşitlilikte çağrı­şımlara yaslanmayı denedi. Daha sonra anlatı şiirleri, lirik şiirler yazdı. II. Dünya Savaşı sonrasında yeni­den müzikal biçimlere döndü. 1953’te en iyi şiirlerini Collected Poems (“Toplu Şiirler”) adıyla yayımladı. Öyküleri 1920 ile 1930 arasında yazılmıştır. Romanı denediyse de, bu türde fazla ürün vermedi.

Yapıtları üzerinde farklı değerlendirmeler yapı­lan bir sanatçıdır. Kimi eleştirmenler Aiken’in ilgi görmemiş bir usta olduğunu düşünürken, kimileri de eklektik bir şair olduğunu söyler.

YAPITLAR (başlıca):

Şiir:

Öykü:

Bring! Bring!, 1925;

Among The Lost People, 1934 (“Kayıp insanlar Arasın­da”);

Roman:

Blue Voyagc, 1927.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 3. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler