Filozof Biyografileri

Colin Clark Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CLARK, Colin Grant (1905 – 4 Eylül 1989)

İngiliz, iktisatçı. İktisatta kullanılan istatistik ve ölçüm tekniklerini geliştirmiştir.

2 Kasım 1905’te Londra’da doğdu. Oxford Ünivefsitesi’nde kimya mühendisliği öğrenimi gördü. 1924’temezunolduktansonraW.E.Beveridge,A.Young A.M.Carr-Saunders gibi tanınmış sosyal bilimcilere asistanlık yaptı. 1929 seçimlerini kazanarak başbakan olan Mac Donald’m kurdurduğu iktisadi Danışma Konseyi’ne girdi. Burada, J.M.Keynes,

G.D.H.Cole ve R.H.Tawney gibi tanınmış iktisatçılarla birlikte çalıştı. 1931’de Cambridge Üniversitesi’
ne istatistik okutmanı olarak atandı. 1937’de Melbourne ve Sidney üniversitelerinin konuk öğretim üyeliği çağrısını kabul ederek iki yıllığına Avustralya’ya gitti. Öğretim üyeliği süresi sona erince İngiltere’ye dönmedi ve 14 yıl daha Avustralya’da kaldı. Bu süre içinde sanayi bürosu müdürlüğü ve Queensland hükümetinde iktisadi danışman oldu.

1952’de hükümetle arasında doğan görüş ayrılıkları nedeniyle Avustralya’dan ayrıldı ve bir yıl yazarlık ve mali danışmanlık yaptı. Daha sonra Chicago Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı; 1953’te Oxford Üniversitesi Tarım İktisadi Araştırma Enstitüsü müdürlüğüne getirildi. 1958’de bu görevinden ayrılarak Avustralya’ya döndü. 1969-1977 arasında Monash Universitesi’nde öğretim üyeliği yapan Clark, 1977’den bu yana Queenşland Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde iktisat danışmanlığı görevini sürdürmektedir.

İlgili Makaleler