Edebi Şahsiyetler

Coleman Hawkins Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HAWKINS, Coleman (1904-1969)

ABD’li tenor saksofoncu. Caz tarihinin en tanınmış müzikçilerindendir.

21 Kasım 1904’te Missouri Eyaleti’nde St.Joseph’da doğdu, 19 Mayıs 1969’da New York’ta öldü. Dört yaşında piyano, yedi yaşında viyolonsel, dokuz yaşında saksofon çalmaya başladı. Washburn College’da müzik kuramı ve kompozisyon okudu. 1923-1933 arasında büyük orkestra cazının öncülerinden Fletcher Henderson’ın orkestrasında saksofon çaldı. 1934-1939 arasında Avrupa ülkelerinde konserler verdi, o yıllarda Avrupa’da yabancı bir müzik türü olarak görülen cazın Avrupalı müzisyenlerce benimsenmesinde etkili oldu.

Caz müziğinde bir tenor saksofon üslubu yaratan ilk müzisyenlerdendir. 1935’lerde büyük orkestralarla birlikte gelişen swing’in en başarılı saksofoncularından biri olmakla birlikte, 1940’larda sving’e tepki olarak gelişen bop türüne yakınlaşmıştır. Bop müzisyenlerinin cazdaki kalıplan yıkmaya çalışan deneysel yaklaşımlarını benimseyerek üslubunu yenilemiştir. Tutkulu ve coşkulu çalış tarzıyla da, duyguların dışavurumunu ve ateşli bir anlatımı temel alan hot jazz tarzının yetkin örneklerini vermiştir. Armonik zenginlik ve ustaca çalman arpejler üslubunun önemli özellikleridir. Hawkins, özellikle yavaş tempolu baladlardaki başarısıyla romantik tarzın başlıca yorumcularından biri olarak tanınmıştır. Doğaçlamadaki ustalığının en iyi örneklerinden biri olan “Body and Soul” adlı parçası caz klasikleri arasına girmiştir.

Hawkins -Charlie Parker ve Lester Young ile birlikte- caz tarihinin en yetenekli üç saksofoncusundan biri sayılmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler