Tarihi Şahsiyetler

Clinton Joseph Davisson Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DAVISSON, Clinton Joseph (1881-1958)

ABD’li deneysel fizikçi. Hareketli elektronların dalga yapısında olduğunu deneyle kanıtlayarak de Broglie’ nin varsayımını doğrulamıştır.

22 Ekim 1881’de Illinois Eyaleti’nin Bloomington kentinde doğdu. 1 Şubat 1958’de Virginia’daki Charlottesville’de öldü. 1902’de Chicago Üniversitesi’nde fizik öğrenimine başladı; üç yıl sonra da, deney yeteneğini sezen öğretmeni Millikan’m önerisiyle Princeton Üniversitesi’nde Richardson’ın araştırma asistanlığına getirildi. 1908’de Chicago Üniversi-tesi’ne dönerek fizik lisansı diplomasını, 1911’de Princeton Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. Aynı yıl, Pittsburgh’ta Carnegie Teknoloji Enstitüsünde yardımcı fizik profesörlüğüne atandı. 1917’de Bell Telephone Laboratories’e geçen Davisson, kendisine Nobel Ödülü kazandıracak araştırmalarını, yaklaşık 30 yıl çalıştığı bu kuruluşta gerçekleştirdi. 1946’da emekliye ayrılarak 1954’e değin Virginia Universitesi’nde konuk profesör olarak fizik dersleri verdi.

1924’te Louis de Broglie, gözlemlenebilir evrenin tümüyle ışık ve maddeden oluştuğunu, ışık hem parçacık hem dalga yapısında olduğuna göre maddenin de aynı yapıda olması gerektiğini düşünerek, tüm madde parçacıklarının aynı zamanda dalga niteliği taşıdığını ve her parçacığa hızıyla v ters orantılı bir dalgaboyunun λ eşlik ettiğini öne sürmüştü; h planek sabiti, m de maddenin kütlesi olmak üzere, dalgaboyu n= h/mv formülü ile belirliyordu. Ancak bu varsayım, ‘ kuvantum mekaniğinin gelişmesinde en önemli kavramsal basamaklardan biri olmasına karşın, deneysel fizikçilerin hemen ilgisini çekmediğinden, beklenilen gelişme birkaç yıl gecikmeyle gerçekleşti.