Edebi Şahsiyetler

Clement Marot Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAROT, Clement (1496-1544)

Fransız, şair. Latin şiirinin biçim ve imgelerini kullanarak kendinden sonra gelen Fransız şairleri üzerinde etkili olmuştur.

Fransa’da, Cahors’da doğdu, Eylül 1544’te İtalya’da, Torino’da öldü. Babası Jean Marot, kral I.François’nın saray şairi idi. Marot, 1514’te kralın kâtibi Nicolas de Neufville’in, daha sonra da kızkar-deşi Margaret d’Angouleme’in hizmetine girdi. Amacı saray şairi olarak babasının yerini almaktı. 1526’da paskalyadan önce büyük oruç sırasında orucunu bozmakla ve Protestan olmakla suçlanıp tutuklandı. Bu deneyimini anlattığı uzun şiiri “L’enfer” (“Cehennem”) adalet üzerine alegorik bir yergidir ve edebi değerinden çok, o dönemde dinden kaynaklanan siyasal baskıyı yansıtması açısından önemlidir. 1527’de bir tutuklunun kaçmasına yardım ettiği için ikinci kez tutuklandı. Mektup türünde yazdığı “Epît-re au roi pour le delivrer de prison” (“Hapisten Kurtarması İçin Krala Mektup”) kral tarafından bağışlanmasını sağladı. 1532’de şiirlerini topladığı L’a-dolescence elementine (“Clement’m Erginliği”) yayımlandığında ünü yaygınlaşmıştı. 1534’te belirli kentlere ve sarayın kapılarına Katolik ayinlerine karşı çıkan protestolar yapıştırılması olayına karıştığı için Navarra’ya kaçtı. Daha sonra İtalya’da Fransız Protestanları’nı koruyan Ferrara Düşesi Renee de Fran-ce’m yanına sığındı.Bir süre sonra I. François’nın tüm Protestanlar’ı bağışlaması üzerine yeniden saraydaki görevine döndü. 1542’de Zebur surelerini çevirdi ve Trente pseaulmes de Dâvıd (“Hz. Davud’un Otuz Mezmuru”) adlı kitapta topladı. Bu yapıtı ile de Katolikler’i kızdırdığı için İtalya’ya Torino’ya sürgüne yollandı ve orada öldü.

Marot önceleri Orta Çağ şiirinin etkisinde, çoğunluğu aşktan söz eden baladlar ve rondo’lar yazmıştır. Sonraları genelde kahramanlık öykülerini koşuk düzeninde anlatan şarkı (chanson) biçimini denemiştir. Bu şiirler, ince, duygulu dillerine karşın, yeterince lirik değildirler.

Marot bir yandan da İtalyan edebiyatından etkilenmiştir. Fransızca’da sone biçimini ilk olarak kullanan yazarlardan biridir. Ayrıca eleji’yi kırsal yaşamı anlatan eglog’u ve amacı iğnelemek olan kısa şiir türü epigram’ı Fransız edebiyatına sokmuştur. 16.yy’da Ronsard’ın da içinde bulunduğu küçük bir topluluk oluşturan Pleiade şairleri, Marot’nun tanıttığı bu biçimleri kullanarak Fransızca’da zengin bir koşuk dili yaratmaya çalışmışlardır.

•    YAPITLAR (başlıca): L’adolescence elementine, 1532, (“Clement’in Erginliği”); La süite de l’adolescence elementine, 1533, (“Clement’m Erginlik Sonrası”); Les oeuvres, 1538, (“Yapıtlar”); Trente pseaulmes de Dâvıd, 1542, (“Hz. Davud’un Otuz Mezmuru”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi