Edebi Şahsiyetler

Clemens Brentano Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRENTANO, Clemens (1778-1842)

Alman şair ve yazar. Heidelberg romantik okulunun öncülerindendir.

8   Eylül 1778’de, Ehrenbreitstein’da doğdu. Babası Italyan bir iş adamıydı. Halle ve Jena Üniversitelerine devam ettiği sırada Friedrich von Schlegel ve Ludwig Tieck gibi çağdaşı yazarlarla karşılaştı. 1801’de Godwi adlı romanı ve Ponce de Leon adlı oyunu yayımlandı. 1803’te yazdığı Chronika eines fahrenden Schülers (“Gezgin Bir Öğrencinin Günlüğü”) romanında, daha ilerdeki yapıtlarında görülecek olan masalsı ifade tarzının ilk öğelerine rastlanır. 1804’te Heidelberg’e yerleşerek kızkardeşinin kocası Achim von Arnim ve Johann Josef von Görres gibi romantik yazarlarla birlikte Zeitung für Einsiedler (Keşişler Gazetesi) adlı bir edebiyat dergisi yayımlamaya başladı. Brentano ve Arnim’in öncülüğünü yaptıkları bu edebiyat grubu daha sonra Heidelberg romantik okulu olarak adlandırıldı. Heidelberg romantiklerini Goethe ve Schiller gibi eski kuşak romantik yazarlarından ayıran önemli özelliklerden biri, Alman halk edebiyatına verdikleri önemden kaynaklanıyordu. Brentano ve Arnim, 1805-1808 yılları arasında Alman halk şarkılarından yaptıkları bir derlemeyi Des Knaben Wunderhom (“Çocuğun Büyülü Borusu”) adıyla üç cilt halinde yayımladılar.

Brentano en ünlü yapıtı olan “Die Geschichte vom braven Kasperl und dem schönen Annerl” (“Adil Kaspar ile Güzel Anna’mn Öyküsü”) adlı kısa öyküyü 1817’de yayımladı. Aynı tarihte bağnaz bir Katolik olarak bir manastıra kapandı. Manastırda geçen altı yıldan sonra bir süre Frankfurt ve Koblenz’ de yaşadı ve 1833’te Münih’e yerleşerek eski çalışma arkadaşı Görres’in de aralarında bulunduğu bir Katolik romantik edebiyat grubuna katıldı. En ünlü yapıtlarından biri olan Gockel, Hinkel und Gackeleia adlı masallar kitabını bu dönemde yazdı. 28 Temmuz 1842’de, Aschaffenburg’da öldü.

•    YAPITLAR (başlıca): Roman: Godwi, 1801; Chronika eines fahrenden Schülers, 1803, (“Gezgin Bir Öğrencinin Günlüğü”). Derleme: Des Knaben Wunderhorn (Achim von Arnim ile), 1805-1808,(“Çocuğun Büyülü Borusu”). Oyun: Ponce de Leon, .1801; Die Gründung Prags, 1815, (“Prag’ın Kuruluşu”). Öykü ve Masal: “Die Geschichte vom braven Kasperl und dem schönen Annerl”, 1817, (“Adil Kaspar ile Güzel Anna’mn Öyküsü”); Gockel, Hinkel und Gackeleia, 1838.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi