Tarihi Şahsiyetler

Claudius Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

CLAUDIUS (İÖ 10 – İS 54)

Roma imparatoru. İdari yapıda kalıcı düzenlemeler yapmıştır.

Tiberius Claudius Drusus I Ö 1 Ağustos 10’da Lugdunum’da (günümüzde Lyon) doğdu, IS 13 Ekim 54’te Roma’da öldü. Babası Drusus, annesi ise Marcus Antonius’un Octavia’dan olan kızı Antonia idi. Hastalıklı bir çocuktu. Sarayda silik bir yaşam sürdü. Azatlı köleler tarafından yetiştirildi, iyi bir eğitim gördü. Uzun bir süre tarih yazımıyla uğraştı.

Atandığı ilk görev İS 37’de yeğeni Caligula ile paylaştığı konsüllük oldu. 41’de Caligula bir suikast sonucu öldürülünce Hassa Alayı’mn bağlılık yemini ardından imparator ilan edildi. 25 Ocak 41’de de senato, imparatorluğunu onayladı. Caligula’nın başına gelenlerden ders alan Claudius ilkin kendi güvenliğini sağlamak için kimi suikastçıları cezalandırdı, kimilerini de bağışladı. Caligula ile ilgili belgeleri yaktırdı. Adını anıtlardan sildirdi ve heykellerini yok etti. Sürgüne gönderdiklerini geri çağırttı ve daha önce koyduğu vergileri kaldırttı. Senatonun yetkisini sınırlandırıp tüm yönetime egemen oldu. Kendisini yetiştiren Azatlılar’a büyük olanaklar tanıdı, imparatorluğunun yanı sıra 42, 43, 47 ve 51’de konsül, 47 ve 48’de de censor oldu.

İmparatorluğu sırasında Moritanya’yı, Britanya’ yı,Trakya’yı, Likya’yı Suriye’deki küçük bir Yahudi krallığı olan Judaea’yı Roma topraklarına kattı.

Roma İmparatorluğu’nun Kuzeybatı Afrika’daki Moritanya’yı ele geçirme mücadelesi daha önce başlamıştı. Ancak yerli halkın direnişi nedeniyle bu gerçekleşememişti. Claudius gönderdiği güçlü bir orduyla 42’de Moritanya’yı ele geçirdi. Burayı Caesariensis ve Tingitana adlı iki eyalete ayırdı ve başlarına atlı sınıfından birer procurator (imparator temsilcisi) atadı.

Daha sonra topraklarını kuzeye doğru genişletmeyi düşünen Claudius 43’te Britanya’yı Taymis’e dek ele geçirdi. Buranın kazanılması nedeniyle senato tarafından Claudius’a Britannicus sanı verildi. Aynı yıl Doğu ile ilgilenmeye başladı. Anadolu’daki Pamfilya’yı birleştirerek tek eyalete dönüştürdü. Başına Q.Veranius’u atadı.

İlgili Makaleler