Filozoflar

Claude Adrien Helvétius (Filozof Biyografileri)

Claude Adrien Helvétius

 
filozof-3/claude_adrien_helvtius Claude Adrien Helvétius (26 Şubat 1715 – 26 Aralık 1771) yılları arasında yaşamış, Aydınlanmanın önemli düşünürlerinden biri olup, Ansiklopedinin hazırlanmasına katkı yapmış olan Fransız filozoftur.

Claude Adrien Helvétius, Paris, Fransa doğumlu ve doktor bir ailenin soyundan gelmektedir, aslında Schweitzer surnamed (kelimenin tam anlamıyla “Swissman”; Latinized Helvétius gibi). Dedesi altınkökü kullanımı tanıttı; babası Marie Leszczyńska, Fransa kraliçesi’nin ilk hekimi oldu.

Helvetius, insan zihninin tüm entelektüel güçlerini, Condillac’ınkine benzer bir indirgeyici analizle, duyum ya da duyu algısına indirgeme girişimiyle ün kazanmıştır. İnsan hayatını ve hareketlerini etkileyen en önemli iki unsurun acı ve haz olduğunu ileri sürer.
Fransa      Bir Fransız’ın biyografisi olan bu madde bir taslaktır. İçeriğini geliştirerek Vikipedi’ye katkıda bulunabilirsiniz.

 

 

Çalışmaları

1. ^ Helvetius: A study in persecution, D.W.Smith, Clarendon Press Oxford 1965

2. ^ Helvetius: A study in Persecution, D.W. Smith, Clarendon Press Oxford 1965
3. ^ Helvétius, Claude Adrien, Treatise on Man: His Intellectual Faculties and his Education, transl. W. Hooper, M. D., (London: Albion Press, 1810), p. 146
4. ^ Helvétius, Claude Adrien, De l’esprit or, Essays on the Mind, and Its Several Faculties, (London: 1759), p. 286
5. ^ Helvétius, De l’esprit, p. 21
6. ^ Helvétius, De l’esprit, p. 100.
7. ^ Helvétius, De l’esprit, p. 325
8. ^ Mehring, Franz, Karl Marx: The Story of His Life (Routledge, 2003) pg. 75
9. ^ Berlin, Isaiah, Freedom and Betrayl: Six Enemies of Human Libery (Princeton University Press, 2003)

İlgili Makaleler