Kimdir

Ciro Alegria kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Ciro Alegria kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1909-1967) Perulu romancı. Yerli kabilelerin ya­şamlarını konu edinen romanlarıyla Güney Amerika’nın önde gelen ya­zarları arasına girmiştir. 4 Kasım 1909’da Peru’nun kuzey bölgesinde bulunan Sartimbaba’da doğdu. Çocukluğu yoksul insanların, yerlilerin ve melez köylülerin arasında geçti. Ortaöğrenimini Trujillo’daki San Juan Koleji’nde tamamladıktan sonra gazetelere çeşitli konularda yazılar yazdı. 1930’da üniversiteye girdi, ancak aynı yıl katıldığı APRISTA (Alianza Popular Revolucionario Americana-Amerikan Devrimci Halk Birliği) örgütündeki çalışmaları yüzünden 1931 ve 1933 yıllarında iki kez tutuklandı, sekiz ay hapis kaldı. Ülkesindeki iktidar değişikliği hapisten kurtulmasına yol açtıysa da, devrilen hükümet yeniden güç kaza­nınca, 1934’te Şili’ye kaçmak zorunda kaldı. 1941’den 1948’e değin ABD’de yaşayan Alegria, 1948’de ülke­sine dönebildi. 1941 yılı Latin Amerika Roman Yarışması’nda birincilik kazanan yazar, 17 Şubat 1967’de Lima’da öldü.

Çocukluğu ve gençliği yoksul yerliler ve melez­ler arasında geçen Alegria, bu dönemin gözlemlerini La serpiente de oro adlı romantik serüven romanında başarıyla kullandı. Peru’nun Maranon nehri çevresin­deki ormanların zorlu yaşamını dile getiren bu romanı büyük ilgiyle karşılandı. Bunu Kuzey Peru yaylalarında çobanlık yaparak yaşamlarım kazanan yerlileri anlattığı Los perros hambrientos izledi. An­cak Alegria’yı Latin Amerikan romanının en önde gelen kişilerinden biri yapan çalışması, birçok eleştir­men tarafından başyapıtı sayılan El mundo esancho yajeno (“Dünya Büyük ve Bizim Değil”) oldu. Destan­sı bir dille yazılmış bu roman, açgözlü beyazlara karşı var olma savaşı veren bir yerli kabilenin yaşamını anlatıyordu.

Ülkesinin beyazların boyunduruğundan kurtul­ması için hem politik, hem sanatsal bir uğraş içinde bulunan Alegria, Peru yerlilerinin yaşamlarını insani özelliklerini öne çıkararak yazması ve dilindeki lirik özelliklerle Güney Amerika’nın önde gelen yazarları arasına girmiştir.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 4. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983