Nedir ?

Çiçekler

Bilimsel adı Dionaea muscipula  olan , halk arasındaki isimi et yiyen bitki olarak bilinen Sinek kapan bitkisi , ABD’nin güneydoğusundaki bataklık ve turbalık bölgelerde yayılım gösterdiği için bataklık topraklarında bulunmayan azot elementini sinek ve böcekleri sindirerek sağlar.

Latince adı Drosera capensis , türkçe adı güneş gülü olan bitki ,böcek yiyen etçil , bitki türlerinden biridir. Diğer etçil yada halk arasındaki adı ile böcek yiyen bitki isimleri şunlardır;
Drosera capensis (Güneş Gülü )
Cephalotus follicularis
Byblis liniflora
Aldrovanda vesiculosa
Stylidium turbinatum
Drosophyllum lusitanicum
Catopsis berteroniana
Archaeamphora longicervia
Dionaea muscipula
Brocchinia reducta
Heliamphora chimantensis
Nepenthes lowii Devamını Oku

Evlerde annelerimizin pasta , kek , börek ve sütlü tatlılarda kullandığı , marketlerde küçük paketlerde satılan vanilya baharatı Vanilla planifolia isimli orkidegiller ailesine ait vanilya çiçeklerinin meyvelerinden üretilen bir baharattır. Vanilla planifolia bitkisinin tropikal bölgelerde yetiştirilir ve anavatanı Cava , Antiller Madagascar ve Meksika’dır.Dünyada Vanilya bitkisinin ticareti üretimin büyük bölümü Hindistan’da yapılmaktadır. Vanilyanın kokusu çok hoş ve tadı acıdır.Vanilya oldukça nazlı bir bitkidir.Vanilya bitkisinin meyve vermesi için tbiki tüm çiçekli bitkilerde olduğu gibi tozlaşmanın gerçekleşmesi gerekir.Vanilya bitkisinin doğal yaşam alanın da özel bir arı türü ile olur.

Dreçena bitkisi Zambakgiller ailesine ait olup anavatanı afrikanın tropikal bölgeleridir.Video da görebileceğiniz gibi Dracena massangeana 1-1,5 metre uzunlğa erişip taç yapısı da 50-60 cm kadar genişleyebilen bir bitkidir.Bu boyutları ve yeşil canlı görünmüyle Draceana massangeana(draçena,drasana) evimizde salonumuzda yapada olsa yeşil bir tropikal köşe yaratmak için ideal bir bitkidir.

Euphorbiaceae(sütleğengiller) ailesinin bir üyesi olan Atatürk Çiçeği (Euphorbia Pulcherrima) anavatanı doğal yayılım alanı Meksika ve orta Orta Amekrikada. Dünyada yaygın olan bilinen adı ’Poinsettia ’ ‘dır.Ülkemizde ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Bu çiçeği çok sevmesinden dolayı ‘ Atatürk Çiçeği ‘ adı verilmiştir.

İlgili Makaleler