Edebi Şahsiyetler

Chittaranjan Das Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DAS, Çitta Rancan (1870-1925)

Hintli siyaset adamı ve şair. Hindistan’daki İngiliz yönetimine karşı Bağımsızlık Partisi’ni kurmuş ve başkanlığını yapmıştır.

5 Kasım 1870’te Kalküta’da doğdu, 16 Haziran 1925’te Jeeling’de öldü. Hukuk öğrenimi gördükten sonra İngiltere’de Hindistan Memuriyet Smavı’na girdi, kazanamayınca 1893’te Hindistan’a döndü ve avukatlık yapmaya başladı. Özellikle siyasi suçluları savunduğu davalarla ün kazandı.

1917’de Bengal Yerel Kongresi başkanlığı yaptı. Köylülerin kalkındırılması için yerel yönetimlerin oluşturulmasını, kredi kooperatiflerinin kurulmasını ve pamuklu sanayiinin desteklenmesini öngören bir plan hazırladı. Aynı yıllarda Hindistan Ulusal Kongresi oturumlarına da katıldı ve tüm önemli komitelere seçildi. Hindistan’da yönetim bölünmesine yol açan Montaqu-Chemsford reformlarına karşı çıktı. Mahatma Gandi’nin İngiliz yönetimine karşı başlattığı direnişi destekledi. Bu nedenle 1921’de 6 ay tutuklu kaldı, 1922’de Hindistan Ulusal Kongresi başkanı oldu. Liderliği sırasında İngilizler’in denetiminde yapılan yerel seçimlerinboykot edilmesinden vazgeçildi. Gandi hareketinin başarısızlığa uğramasından sonra, geliştirdiği öneriler kabul edilmeyince kongre başkanlığından istifa etti. Motilal Nehru ile Savaraj (Bağımsızlık) Partisi’ni kurdu. 1924’te Kalküta belediye başkam seçildi. Aynı yıl Hindu ve Müslüman toplumlarınm barış içinde yaşayabilmelerini öngören bir “Toplumsal Antlaşma” hazırladı.

Das, ayrıca edebiyat alanında da etkili oldu. Kendi şiirlerinin de yer aldığı Narayan adlı bir edebiyat dergisi yayımladı. Malancha adlı ilk şiir kitabı Brahmanlar arasında tepki uyandırdı. Brahma dini ileri gelenleri tarafından tanrıtanımaz olarak nitelendirildi ve boykot edildi.

• YAPITLAR (başlıca): Malancha, 1893; Sağar Sangit, 1903; Mala, 1904; Kishore-Kishoree, 1915; Antaryami, 1915.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi