Edebi Şahsiyetler

Charlotte Bronte Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRONTE, Charlotte (1816-1855)

İngiliz şair ve romancı. “Bronte kardeşler” diye bilinen üç yazar kardeşin en büyüğüdür.

İngiltere’nin Yorkshire yöresinde, Thornton’da doğdu. Babası Patrick Bronte yörenin rahibiydi. Charlotte’un iki büyük, iki küçük kızkardeşi ve kendisinden bir yaş küçük bir de erkek kardeşi vardı. 1821’de annelerini kaybeden Bronte kardeşlerden dördü, Maria, Elizabeth, Charlotte ve Emily, 1824’te, Cowan Bridge’de rahip kızları için açılmış olan özel okula gitmeye başladılar. Aynı yıl Charlotte’un iki ablası Maria ve Elizabeth veremden öldüler. Yaşamının büyük bir bölümünü İngiltere’nin kırsal bölgelerinde geçiren Charlotte bir süre öğretmen olarak çalıştıktan sonra 1842’de kızkardeşi Emily ile birlikte Brüksel’deki Heger Öğretmen Okulu’na gitti. 1846’da Charlotte, Emily ve küçük kızkardeşleri Anne’in şiirleri Poems, hy Currer,Ellis and Acton Bell (“Currer, Ellis ve Acton Bell’den Şiirler”) adıyla basıldı. Charlotte Bronte’nin ilk romanı olan Jane Eyre ise 1847’de yayımlandı. Aynı yıl iki kızkardeşi-ninde ilk romanları yayımlanıyordu. 1849’da Shirley: A Tale (“Shirley: Bir Masal”) ve 1853’te Villette adlı romanları yayımlanan Charlotte Bronte, kırk bir yaşında öldü.

Bronte kızkardeşler arasında en uzun yaşayan ve en çok yapıt veren olmasına karşın, Charlotte Bronte’ nin romanları çoğunlukla otobiyografik öğelerden örülüdür ve örneğin kardeşi Emily’nin tek romanındaki kişilik çözümlemesi derinliğinden yoksundur. Yapıtlarında, İngiltere’nin kırlık bölgelerinin ve yatılı kız okullarının havasını yansıtır.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: Poems, by Currer, Ellis and Acton Bell (Emily ve Anne Bronte ile), 1846, (“Currer, Ellis ve Acton Bell’den Şiirler”). Roman: Jane Eyre, 1847; Shirley: A Tale, 1849, (“Shirley: Bir Masal”); Villette; 1853; The Professor, (ö.s.), 1857, (“Profesör”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi