Tarihi Şahsiyetler

Charles Thomas Newton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NEWTON, Charles Thomas (1816-1894)

İngiliz, arkeolog. Bodrum’daki Mausoleum’di ve Knidos kentinde ilk kazıları gerçekleştirmiştir.

16  Eylül 1816’da Herefordshire’a bağlı Bredwar-dine’de doğdu, 28 Kasım 1894’te Kent yakınlarında Margate’da öldü. 1840’ta British Museum’un Eski Yapıtlar Bölümü’nde asistan olarak çalışmaya başladı. 1852’de Midilli Adası’nda, daha sonra Rodos Adası ve Roma’da konsolos olarak görev yaptı. Bu dönemde Kalimnos Adası’yla Anadolu’da Bodrum (Halikar-nassos), Knidos ve Didima’da kazı ve araştırmalar yaptı. 1861’de Londra’ya dönerek British Museum’ daki Yunan ve Roma Sanatı Bölümü’nün ilk müdürü oldu. 1880-1888 arasında University College’da arkeoloji profesörü olaıak görev yaptı. 1887’de sir unvanı verildi.

Newton, 1846’da İngiliz diplomat Stratford de Redcliffe’in Bodrum Kalesi’nden British Museum’a götürdüğü kabartmalı frizlerden çok etkilendi. Bunların Halikarnassos’daki Mausoleum’a ait olduğunu düşündü. Midilli Adası’ndaki konsolosluk görevi sırasında 1852 ve 1855 yıllarında Bodrum Yarımadası’ nm hemen yakınındaki Kalimnos Adası’nda araştırmalarda bulundu. 1856-1857 yıllarında dünyanın yedi harikasından biri sayılan Halikarnassos Mausoleumu’ nda yaptığı kazıda Stratford’un ilk parçalarını British Museum’a götürdüğü Amazon frizinin eksik parçalarını buldu. İÖ 350’de Karya Kralı Mausolus için karısı tarafından yaptırılan bu anıtsal mezardaki çalışmalar, 1966’dan sonra DanimarkalI arkeolog Kristian Jeppesen başkanlığında sürdürüldü.

Newton, Mausoleum’un çeşitli parçalarının yanı sıra, aralarında tanrıça Demeter’in oturan heykeli, Knidos’un anıtsal aslanı ve Didima kentindeki kutsal yola ait heykelleri de British Museum’a gönderdi. 1858-1859 yıllarında Datça Yarımadasındaki Knidos’ ta kazı ve araştırmalar yaparak kent planını ortaya çıkardı. Bu plan o güne değin yapılabilen en ayrıntılı Antik kent planı idi.

Arkeolojide sistematik çalışmaların gereğine inanan Newton, kazılar sırasında fotoğraftan büyük ölçüde yararlandı. Yayınlarında bu fotoğraflardan yapılmış taşbaskı resimler kullandı.

•    YAPITLAR (başlıca): A History of Discoveries at Halicarnassus, Cnidus and Branchidae (R.P.Pullan ile), 2 cilt, 1862-1863, (“Halikarnassos, Knidos ve Didima’da Keşifler Tarihi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler