Edebi Şahsiyetler

Charles Swinburne Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SWINBURNE, Charles (1837-1909)

İngiliz şair, eleştirmen ye oyun yazarı. Victoria dönemi İngiltere’sinde (1837-1901) aykırı görüşlerin ve yenilikçi şiirin simgesi olmuştur.

Algernon Charles Swinburne 5 Nisan 1837’de Londra’da doğdu, 10 Nisan 1909’da Londra’nın banliyösü Putney’de öldü. Aristokrat kökenli bir aileden geliyordu. Eton’da başladığı öğrenimini Ox-ford Üniversitesi’ndeki Balliol College’da sürdürdü. Oxford Universitesi’nde tanıştığı William Morris, Edward Burne-Jones ve Dante Gabriel Rossetti gibi sanatçılardan etkilendi. Bir süre, Rossetti’nin öncüsü olduğu On Raffaellocular hareketine (Pre-Raphaelite Brotherhood) yakınlık duydu. 1860’ta üniversiteden ayrıldı ve babasının parasal desteği sayesinde Londra’ ya yerleşerek tüm zamanını edebiyata verdi. 1865’te yayımlanan Atalanta in Calydon (“Atalanta Calydon’ da”) adlı Yunan tragedyası uyarlaması ve ertesi yıl yayımladığı Poems and Ballads (“Şiirler ve Baladlar”) adlı şiir kitabıyla ünlendi. Heyecanlı ve aykırı bir kişiliği vardı, düzensiz ve dağınık bir yaşam sürdü. 1870’lerin sonlarına doğru alkolizmin de etkisiyle sağlığı bozulmaya başladı. Dostu yazar Walter Theo-dore Watts -Dunton’un (1832-1914) yardımıyla fiziksel ve ruhsal bir çöküşten kurtuldu. Yaşamının son otuz yılını Putney’de onun gözetiminde ve desteğiyle yazarlığını sürdürerek geçirdi.

Swinburne, sürekli değişen beklenmedik ve güçlü ritimleri, alliterasyonları, canlı imgeleri, akıcı üslubu, müzik ve renk öğelerini yakalayan sözcükleriyle, şiirlerinde biçimsel bir özgünlüğe ulaşmıştır. Tanrıtanımazlığı, din ve ahlaka yönelik ateşli saldırıları, tutkuları ve tenselliği yücelten, konu ve biçim açısından sarsıcı şiirleriyle Victoria dönemi Ingiltere’sinde aykırı bir ses olmuştur. 1866’da yayımladığı Poems and Ballads’âz tenselliğin ağır bastığı tutkulu şiirleri genç kuşak dışındaki çevrelerde büyük bir tepkiyle karşılanmıştır. Swinburne, İtalyan Birliği hareketinin önderlerinden Giuseppe Mazzini’nin de etkisiyle cumhuriyetçi ve özgürlükçü düşüncelerin ateşli bir savunucusu olmuştur. 1871’de yayımladığı Songs Before Sunrise (“Şafak Öncesi Şiirleri”) adlı şiir kitabının ana teması siyasal özgürlüktür. Düzenli bir yaşam sürdüğü son döneminde önceki yapıtlarının ateşli tonundan uzaklaşmış, daha çok eleştiri yazıları yazmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Poems and Ballads, 1866, (“Şiirler ve Baladlar”); Songs Before Sunrise, 1871, (“Şafak Öncesi Şiirleri”); Poems and Ballads II, 1878, (“Şiirler ve Baladlar II”); Poems and Ballads III, 1889, (“Şiirler ve Baladlar, III”). Oyun: Atalanta in Calydon, 1865, (“Atalanta Calydon’da”); Chastelard, 1865; Bothwell, 1874; Mary Stuart, 1881. Eleştiri: William Blake, 1868; Essays and Studies, 1875, (“Denemeler ve İncelemeler”); A Study of Shakespeare, 1880, (“Shakespeare Üstüne Bir İnceleme”); A Study of Victor Hugo, 1886, (“Victor Hugo Üstüne Bir İnceleme”); The Age of Shakespeare, 1908, (“Shakespeare’in Çağı”).

• KAYNAKLAR: T.S.Eliot, “Swinburne as Poet”, The Sacred Wood, 1920; J.O.Fuller, Swinburne: A Critical Biography, 1968.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler