Tarihi Şahsiyetler

Charles Maurras Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAURRAS, Charles (1868-1952)

Fransız siyaset adamı, siyaset kuramcısı ve yazar. Kurduğu ve yönettiği Action Française hareketi faşist örgütlerin gelişmesine kaynaklık etmiştir.

Charles Marie Photius Maurras 20 Nisan 1868’de Bouches-du-Rhöne’un Martigues kentinde doğdu, 16 Kasım 1952’de Tours’da öldü. Provence’lı eski bir aileden gelen babası koyu bir Katolik ve kralcıydı. Aix-en-Provence’taki College de Sacre-Coeur’de öğrenim gördüğü sırada geçirdiği bir hastalık nedeniyle genç yaşında ileri derecede sağır oldu. Bu tarihten sonra zamanının büyük bir bölümünü kitaplar arasında geçirmeye başladı. Bu dönemde yaptığı yoğun okumaların sonucunda Romantizm’in coşkululuğunu
ve duygusallığını reddederek sanata yöneldi ve duygularda bir düzen arayışı içine girdi. 1891’de Paris’e yerleştikten hemen sonra, Fransız şair Jean Moreas ile birlikte, 16. ve 17.yy Fransız şiirine egemen olan Klasik Yunan ve Latin şiir geleneğine dönüşü amaçlayan Roman Okulu’nu kurdu.

Aynı yıllarda A.Comte’un Pozitivizm’ine ve hayranlık duyduğu Eski Yunan düşünürlerin düzen ve uyum anlayışlarına dayanan bir siyaset felsefesi geliştirdi. Maceracıların ve demagogların eline düşmeye mahkûm olduğunu ileri sürdüğü parlamenter demokrasiyle, halkın sevgisini ve coşkusunu canlı tutmak zorunda olan diktatörlükler arasındaki farklılıkların biçimsel olduğunu savundu. Düzeni sağlayacak otoritenin ne demokrasi aracılığıyla aşağıdan, ne de diktatörlük aracılığıyla yukarıdan yaratılabileceğini, düzenin, “örgütleyici deneycilik” adını verdiği bir yöntemle açığa çıkarılan toplum yasalarına uymakla sağlanabileceğini ileri sürdü.

İlgili Makaleler