Tarihi Şahsiyetler

Charles Herbert Best Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BEST, Charles Herbert (1899-1978)

Kanadalı hekim. Banting ile birlikte, Pankreas salgısında insülinin varlığını bularak işlevini açıklamıştır.

27 Şubat 1899’da ABD’deki Maine Eyaleti’nin West Pembroke kentinde doğdu. Ailesi Kanadalı’ydı. 1916’da girdiği Toronto Üniversitesi’nde tıp öğrenimini sürdürürken, Banting’in şeker hastalığı ve pankreas salgısı üzerindeki deneylerine katıldı; 1921’de insülini ayırmayı başardılar. Aynı yıl diplomasını alan Best, Connaught Laboratuvarları’ndaki İnsülin Bölümü’nün başına getirildi. 1925’te uzmanlığını tamamladıktan sonra İngiltere’ye giderek Londra Üniversitesi’nde Dale’in yönetimi altında doktora çalışmalarına başladı. 1928’de doktora derecesini alarak Toronto Üniversitesine döndü ve ertesi yıl fizyoloji bölümünün başkanı oldu. 1941’de Banting’in ölümü üzerine Banting-Best Tıbbi Araştırmalar bölümünün yöneticiliğini de üstlenerek her iki görevi 1965’e değin sürdürdü ve 31 Mart 1978’de Toronto’da öldü. Kanada ve Londra’daki Royal Society’lerin yanı sıra birçok yabancı bilim akademisinin de üyesiydi.

Best 1921’de Banting ile birlikte şeker hastalığının nedenlerini araştırmaya başladığında henüz öğrenciydi. Köpekler üzerinde yaptıkları deneylerle, kandaki şeker miktarının belli düzeyde tutulmasında, pankreastaki Langerhans adacıklarından salgılanan insülün hormonunun düzenleyici rol oynadığını saptadılar. Daha sonra, şeker hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere hormonun sınai üretimine yardımcı oldular. Bu buluşu için 1923 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü alan Banting, ödülü çalışma arkadaşı Best ile bölüştü.

Sonradan araştırmalarını yalnız sürdüren Best, pankreası alınmış köpeklerde karaciğerin bir süre sonra aşırı yağlandığını, insülin tedavisinin de bu semptomu gideremediğini gözlemledi. Sonunda, karaciğer hücrelerinde bulunan ve bir amino alkol olan “kolin”in bu hücreleri koruyucu görev üstlendiğini ve çeşitli karaciğer bozukluklarının kolin eksikliğinden kaynaklanabileceğini açıkladı.

•    YAPITLAR (başlıca): Internal Secretions of the Pancreas (Banting ile), 1922, (“Pankreasın İçsalgıları”); The Living Body, 1938, (“Yaşayan Vücut”).

•    KAYNAKLAR: G.A. Wrenshall, G. Heteny, W.R. Feasby, The Story of lnsulin: Forty Yenrs of Success against Diabates, 1962.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi