Filozof Biyografileri

Charles Gabriel Seligman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Seligman, Yeni Gine gezisinin ardından antropoloji çalışmalarına ağırlık verdi. 1907-1908 yıllarında karısı antropolog B.Z. Salaman’la birlikte Seylan’a (bugün Sri Lanka) düzenlediği gezide Veda toplumu üzerine etnolojik incelemeler yaptı. 1911’de yayımladığı Veddas (“Vedalar”) adlı kitabında Seylan’ın en eski topluluklarının soyundan olan Vedalar arasında alan araştırması yaparak eski Seyianlılar’ın yaşam biçimlerine ve kültürlerine ait kalıntıları araştırdı. 1909-1910 ve 1911-1912 yıllarında Sudan’a araştırma gezileri yaptı. Bu gezilerin dışında tıp alanında sürdürdüğü patoloji araştırmalarından dolayı Royal College of Physicians tarafından ödüllendirildi. I. Dünya Savaşı’nda orduya katılan Seligman, savaş sırasında ruhsal çöküntüye uğrayan askerlerin tedavi edildiği bir hastanede görevlendirildi. Orada edindiği klinik deneyim onu S. Freud’un psikanalitik kuramını benimsemeye ve etnolojide yararlanmaya itti.

1921-1922 yıllarında yeniden Sudan’a giden Seligman, Sudan’da yaptığı çalışmaları Pagan Trihes of Tbe Nilotic Sudan (“Nilotik Sudan’ın Putperest Kabileleri”) adlı kitabında anlattı. Seligman’ın en önemli çalışması sayılan bu kitap, Evans-Pritchard’ın Sudan’la ilgili çalışmalarının da temelini oluşturmuştur. Seligman, bir çoban topluluğu olan Hamiler’in batıya ve güneye doğru göç ederek yayıldıklarını ve yerli zenci topluluklarıyla karışarak Nil zencilerini (Nilotlar) ve Nil-Hamiler’ini oluşturduğu görüşünü benimsemiştir. Afrika topluluklarını, Bushmen, Hottentotlar, Batı Afrika zencileri, Hamiler, Ban tu ve Samiler olmak üzere altı ana etnik gruba ayırarak, bugün de geçerli kabul edilen bir sınıflama yapmıştır.

Seligman, antropolojide kuramsal yorumlamalardan ve genellemelerden çok verilere dayalı tanımlayıcı bir yaklaşımı benimsemiş ve tarihsel etnolojinin savunucusu olmuştur. E. Smith ve W. H. Rivers’m yayılmacı kuramlarını reddederek, biyolojik açıklamalara olan eğilimi doğrultusunda, ortak zihinsel ve fiziksel özellikleri ve eğilimleri olan bir tür olarak nitelendirdiği insanoğlunun, tarihsel gelişimin farklı aşamalarında, ırksal ve kültürel farklılaşmalara uğramış topluluklar halinde dünyaya yayıldıklarını ileri sürmüştür. Bilimsel etnolojinin görevinin basit toplumlarm yaşamlarını çeşitli yöntem ve açılardan inceleyerek veri toplamak ve bu alana ışık tutmak olduğunu ileri sürmüştür.

Ayrıca antropolojide bilinçdışı psikolojisinin birçok sorunu aydınlatacağını ileri sürerek, Freud’un kuramı doğrultusunda bazı rüya tiplerinin evrensel olduğunu ve bu rüyaların simgesel yorumlama yoluyla hurafe ve büyü inançlarının oluşmasına kaynaklık ettiğini savunmuştur. Rüyalar yoluyla bilinçdışımn yarattığı gerginliğin büyü törenlerinde simgesel ifadelere dönüştürülmesiyle giderildiğini belirtmiştir. Freud’un kuramında bireyin psikoseksüel gelişmesindeki evrelerin evrensel olduğu varsayımının kültürler arası karşılaştırmalarla incelendiğinde geçerli olduğunu savunmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): The Melanesians of British New Guinea, 1910, (“İngiliz Yeni Gine’si Melanezyalılar’ı”); Veddas, 1911, (“Vedalar”); Races of Africa, 1930, (“Afrika Irkları”); Pagan Tribes of The Nilotic Sudan, 1932, (“Nilotik Sudan’ın Putperest Kabileleri”).

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi