Tarihi Şahsiyetler

Charles Fellows Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FELLOWS, Charles (1799-1860) İngiliz, arkeolog. Likya’daki birçok ören yerini saptamıştır.

Nottingham’da doğdu, 8 Kasım 1860’ta Londra’ da öldü. Özel öğrenim gördü, 1832’de İtalya ve Yunanistan üstünden Yakındoğu gezilerine başladı. Yolculuğu boyunca eskizler çizdi. Çizimlerinin çoğu ünlü Ingiliz yazarı Lord Byron’un Ch ‘ılde Harold adlı yapıtında yayımlandı.

1838’de güneybatı Anadolu’da Ksanthos Irmağı (Eşen Çay) vadisinde yer alan Ksanthos kentini buldu. Bugünkü Fethiye-Kaş karayolu üstünde, Kınık köyünün hemen yakınında yer alan bu ören yeri Likya bölgesinin başkentiydi. Fellows, 1839’da bulgularını yayımladı. 1841 ve 1842’de gene aynı yörede araştırmalar yaparak aralarında önemli Likya kentlerinden Tlos’un da bulunduğu on üç Antik yerleşme yeri daha saptadı. 1842’de Likya’daki kazı ve araştırmalarında bulduğu yapıtları İngiltere’ye götürmek için gerekli izni aldı ve yetmiş sekiz kutu heykel, yazıt ve yapı parçalarım British Museum’a götürdü. 1844’te de İÖ 5. ve 6.yy’a ait Harpiler ve Nereidler mezar anıtlarını İngiltere’ye taşıdı. 1845’te bu hizmetleri nedeniyle Sir unvanım aldı.

Likya bölgesinin en büyük dinsel ve idari merkezi olan Ksanthos, İÖ 8. yy’dan İS 7.yy’a değin önemli bir kent olmuştur. Sırasıyla Pers, Yunan, Ptolamaios, Roma ve Bizans egemenlikleri aiunda yaşayan kent, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi iken İS 7.yy’da Arap akınlarıyla yıkılmış ve terkedilmiştir. Fellows’un kentte sürdürdüğü kazılardan sonra, bu bölge yeniden önem kazanmış, 1881, 1882 ve 1892’de O.Benndorf başkanlığında bir Avusturya heyeti ve 1950’den başlayarak da P.Demargne ve H.Metzger’in başkanlık ettikleri Fransız ekibi tarafından kazılmıştır.

o YAPITLAR (başlıca): A Journal Written During an Excursion in Asia Minör, 1839, (“Küçük Asya Yolculuğu Sırasında Yazılmış Bir Günce”); Lycia, 1840, (“Likya”); An Account of Discoveries in Lycia, Beıng a Journal Kept During a Second Excursıon in Asia Minör, 1841, (“Likya’ daki Buluşların Bir Dökümü, Küçük Asya’daki İkinci Yolculuğun Güncesi”); The Xanthian Marbles, 1842, (“Ksanthos Mermerleri”).

o KAYNAKLAR: G.E.Bean, Lycian Turkey, 1978; P.Demargne ve H.Metzger, Xanthos Kılavuzu, 1966.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler