Edebi Şahsiyetler

Charles Dullin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DULLIN, Charles (1885-1949) Fransız tiyatro oyuncusu, yönetmen ve yönetici. Deneysel tiyatro çalışmaları ile ün kazanmıştır.

Fransa’nın Savoie bölgesinde, Venne’de doğdu, Paris’te öldü. Birkaç melodramla adını duyurmasının ardından, J.Copeau ile çalışmaya başladı ve Vieux-Colombier Tiyatrosu’nun kurulmasında ona yardım etti. Daha sonra bu tiyatronun kadrolu oyuncusu oldu. Topluluğun ABD turnesine katılarak I.Dünya Savaşı’mn sona ermesine değin iki sezon boyunca New York’ta sahneye çıktı. 1918’de Fransa’ya dönünce Vieux-Colombier Tiyatrosu’ndan ayrılarak kendi grubunu kurdu. Aynı yıl topluluğunu tanıtmak amacıyla bir Fransa turnesi düzenledi. 1922’de oyuncularını Paris’teki Theâtre de l’Atelier’ye yerleştirdi. Topluluk, iktisadi sıkıntılarla geçen bir dönemin ardından, Paris’in en başarılı deneme tiyatrosu olan ve Dullin’e ilk tiyatro eğitimi kazandıran Vieux-Colom-bier’yle aynı düzeye geldi. Dullin bir süre sonra Paris’te, tiyatrosuna bağlı bir okul açtı, burada oyunculuk ve sahneleme tekniği dersleri verdi. 1936-1941 arasında Comedie-Française’de sahneye konan birçok yapıt üstünde çalıştı. II. Dünya Savaşı’nda Fransa’nın işgal edilmemiş bölgelerinde Moliere’in L’Avare’mı (Cimri) sahneledi. 1941’den 1947’ye değin, Sarah Bernhardt Tiyatrosu’nu yönetti.

Dullin tiyatronun canlılığı için oyuncu ile seyirci arasında bir sevgi akışı olması gerektiğine inanmıştır. Oyunu, dans, dekor ve şiirden oluşan bir bütün olarak ele almış, tiyatroda uzun süredir terkedilmiş olan düş gücünü de etkili bir öğe olarak kullanmıştır. Genellikle Fransız yazarlarının klasiklerini, Aristop-hanes’in komedilerini, Shakespeare ve Ben Jonson gibi yabancı yazarların oyunlarını, Sartre gibi bazı yeni yazarların çağdaş yapıtlarını sahneye koymuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Yönettiği oyunlar: Ornithes, (“Kuşlar”); L’Avare, (Cimri); Volpone, (Tilki); Les Mouches, (Sinekler); Archipel Lenoir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler