Tarihi Şahsiyetler

Charles de Gaulle Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

GAULLE, Charles de (1890-1970)

Fransız asker ve devlet adamı. 1958-1969 arasında cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

Charles Andre Joseph Marie de Gaulle 22 Kasım 1890’da Lille’de doğdu, 9 Kasım 1970’te Colombey-les-Deux-Eglises’de öldü. Babası öğretmendi. Gençliğinde Barres, Bergson, Boutroux, Peguy ve Chatea-ubriand gibi yazar ve düşünürlerden etkilendi. 1909’da Saint-Cry Harp Okulu’na girdi. 1912’de asteğmen olarak albay Petain komutasındaki 33.Piyade Alayı’na atandı. Mart 1916’da Verdün Savaşı’nda yaralanarak Almanlar’a tutsak düştü ve 3 yıl kadar hapis yattı. Bu sırada ilk kitabı olan La discorde chez l’ennemi’yi (“Düşman Safında Çözülme”) yazdı. 1920’de SSCB’ye karşı savaşan Polonya’ ya yardıma giden bir Fransız birliğine katıldı. Polonya’dan dönüşünde Saint-Cry Harp Okulu’nda yüzbaşı rütbesiyle askerlik tarihi dersleri vermeye başladı. 1922’de Harp Akademisi’ne giren de Gaulle 1924’te kurmay oldu. Daha sonra Petain hükümetinde Yüksek Savaş Konseyi başkan yardımcısı olarak çalıştı. 1927-1929 arasında Treves’deki 19. Piyade Avcı Taburu’nun komutanlığını yaptı. 1929-1931 arasında Beyrut’taki Fransız Birliği Kurmayı’nda görev aldı. 1931’de Petain tarafından Ulusal Savunma Yüksek Konseyi sekreterliğine atanan de Gaulle, 4 yıl bu görevde kaldı.

Beyrut’ta bulunduğu sırada Histoire des troupes de Levant (“Doğu Orduları Tarihi”) adlı kitabını yazdı. 1932’de siyasi görüşlerini ve tarih anlayışını açıkladığı Le fil de l’epee (“Kılıcın Keskin Kenarı”) adlı kitabım yayımladı. 1934’te yayımlanan Vers l’armee metier (“Meslek Ordusuna Doğru”) ve 1938’de yayımlanan La France et son armee (“Fransa ve Ordusu”) adlı kitaplarında zırhlı birliklerin önemini vurgulayarak, Almanya’da olduğu gibi Fransa’da da bu tür birliklere ağırlık verilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca Fransa’nın durağan savunma sistemini eleştirdi ve gelecekteki bir savaşta ancak tank ve hava kuvvetlerinin sağlayacağı bir devingenlikle başarı sağlanabileceğine dikkat çekti. Görüşleri yankı uyandırmakla birlikte, askeri çevrelerde kuşku ile karşılandı ve destek bulmadı.

II.    Dünya Savaşı başladığında bir tank tugayına komuta etmekte olan de Gaulle, Almanlar’m 1940’ta Fransa’ya düzenledikleri saldırıya karşı gerçekleştirdiği iki başarılı saldırıdan sonra generalliğe yükseltildi. Haziran 1940’ta Reynaud hükümetinde savaş bakanlığı danışmanlığına getirildi. Bu görevi sırasında birçok kez Londra’ya giderek, Churchill’le görüştü. Savaşın sürdürülmesi ve yurt dışında bir hükümet kurulması yolundaki önerileri, Almanya ile ateşkes sağlanmasından yana olan çevreler tarafından geri çevrildi. Haziran 1940’ta kurulan Petain hükümetinin Almanya ile Fransa arasındaki savaşa son veren bir antlaşma imzalamaya karar vermesi üzerine, savaşı İngiltere’nin yanında sürdürmek üzere Londra’ya gitti. 18 Haziran 1940’ta BBC Radyosu’ndan yaptığı konuşmada, tüm Fransız halkını kendi komutası altında savaşı sürdürmeye ve Petain hükümetinin buyruklarına uymamaya çağırdı. Petain hükümetinin Fransa’ya geri dönmesi, için yaptığı çağrıya uymayan de Gaulle, Ağustos 1940’ta gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı.