Tarihi Şahsiyetler

Charles Crozat Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Charles CROZAT, fransız hukukçusu (Turenne 1897 – ?, 1952).

Toulouse Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede doktorasını tamamladıktan sonra Maurice Hauriou’nun asistanı oldu. İstanbul Hukuk Fakültesi umumî amme hukuku dersi için Fransa’dan bir öğretim üyesi getirtmeğe girişince, Fransa Hükümeti Charles Crozat’yı aday gösterdi. Fakülte kurulunun 14 şubat 1926 günü toplantısında bu öneri kabul edildi ve Prof. Charles Crozat ile ilk sözleşme, Paris büyükelçisi Fethi Okyar tarafından imzalandı.

Prof. Crozat’nın sözleşmesi her süre bitiminde yenilendi ve 30 ekim 1959’da biten son sözleşme, kendi isteği üzerine yenilenmediğinden, Crozat Türkiye’deki 43 yıllık kesintisiz öğretim üyeliğinden ayrılarak Fransa’ya döndü.

Cumhuriyet döneminde yetişen hukukçuların hemen hepsine hocalık yapmış oıan Charles Crozat, umumî amme hukuku kürsüsünden. Prof. Cemil Biisel’in milletvekili seçilerek fakülteden ayrılması üzerine devletler umumî hukuku kürsüsüne geçmişti. Umumî amme hukuku ve devletler umumi hukuku dallarında yayımladığı kitaplarının yanı sıra yüzü aşkın inceleme ve makalesi de vardır.

İlgili Makaleler