Edebi Şahsiyetler

Charles A. Beard Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BEARD, Charles Austin (1874-1948)

ABD’li tarihçi. Amerikan tarihinde iktisadi çıkarların rolünü vurgulayan araştırmalarıyla tanınmıştır.

27 Kasım 1874’te Indiana’nın Knightstown kenti yakınında bir çiftlikte doğdu, 1 Eylül 1948’de New Haven’de öldü. Varlıklı bir ailenin çocuğuydu. 1898’de Indiana’daki De Pauw Üniversitesi’ni bitirdi. 1890’lı yıllar boyunca babasının gazetesi Knightstown Banner’m yöneticiliğini yaptı. Üniversiteyi bitirdikten sonra Chicago’ya giden Beard, burada liberal ve radikal aydınların yoksulların eğitimi ile uğraştıkları bir kurum olan Hull House’da halkın yaşamını yakından izledi.

1900’de ileride birçok yapıtını ortaklaşa yazacağı Mary Ritter ile evlendi. Aynı sıralarda bir işçi okulu olan Ruskin Hall’un kurulmasına katkıda bulundu. 1904’te Columbia Üniversitesinden doktora derecesi alan Beard, 1917’ye kadar aynı üniversitede öğretim üveliği yaptı. 1917’de üniversite profesörlerinin hükümetin savaş politikasını eleştirme hakkını savundu ve bazı öğretim üyelerinin yıkıcılık suçlamalarıyla üniversiteden atılmalarım kınamak için istifa etti.

1917’den sonra akademik yaşamdan çekildi ve New School for Social Research’deki çalışmaları dışında üniversite ile bir daha ilişki kurmadı. Yaşamının geri kalan döneminde Connecticut’ın New Milford kenti yakınındaki çiftliğinde altmışın üzerinde kitap ve üç yüz kadar makale yazdı.

Beard’in Amerikan sosyal bilimine en önemli katkılarından biri toplumsal olayları ekonomik çıkar unsuruna ağırlık vererek çözümlemesidir, iktisadi alanda liberal öğretiyi reddederek demokratik bir merkezi planlama siyasetini öngörmüş, ABD tarihine olguların ardında yatan ekonomik dürtüleri araştırarak yaklaşmayı savunmuştur, ilk önemli yapıtı olan An Economic Interpretation of the Constitutiorı of the United States’de (“Birleşik Devletler Anayasası’nın Ekonomik Bir Yorumu”) Anayasa’yı hazırlayan kurucuların mülklerini değerlendirerek, bu kurucuların her birinin yeni düzenin yerleşmesinden kişisel çıkar sağladıklarım öne sürmüştür.

İlgili Makaleler