Edebi Şahsiyetler

Chaim Soutine Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SOUTINE, Chaim (1893-1943)

Rus asıllı Fransız ressam. Paris Okulu sanatçılarından olup kendine özgü bir Dışavurumculuk (Ekspresyonizm) geliştirmiştir.

Minsk yakınlarında, Smiloviçi’de doğdu, 9 Ağustos 1943’te öldü. Yoksul bir Yahudi ailesinin oğluydu. Ayakkabı tamircisi olmak istemediği için on üç yaşında evden kaçtı ve Minsk’te resim dersleri almaya başladı. 1910’da Vilna’daki Güzel Sanatlar Akademisine girdi. 1913’te Paris’e gitti. Burada Ecole des Beaux-Arts’da Fernand Cormon’un (1845-1924) atölyesine girdi. Chagall ve Modigliani ile dostluk kurdu. 1919-1922 arasında koleksiyoncu Leopold Zborows-ki’nin koruması altında Ceret’de çalıştı. 1923’te ABD’ li eleştirmen A.C.Barnes tarafından keşfedilince daha rahat bir çalışma ortamına kavuştu. Hollanda’ya yaptığı bir gezide Rembrandt’m geç dönem yapıtlarından etkilendi. 1926’da derisi yüzülmüş vücut resimleri yapmaya başladı. 1929’da Châtel-Guyon’a, yapıtlarının çoğuna sahip olan Castaing ailesinin yanına yerleşti. 1940’ta Fransa’nın işgalinden sonra ABD’ye gitme önerisini geri çevirdi ve Champigny-sur-Vende’ye yerleşerek resim çalışmalarım sürdürdü. Geçirdiği ülser ameliyatından kısa bir süre sonra öldü.

Soutine sık sık girdiği bunalımlar ve kendi sanatına olan güvensizliği nedeniyle sergilere katılmamış, hatta erken dönem yapıtlarının çoğunu yok etmiştir. Yapıtlarında, sürgündeki Yahudiler’in trajik taşkınlığından kaynaklanan yoğun bir Dışavurumculuk görülür. Bu bağlam içinde ele aldığı çürüyen, derisi yüzülmüş cesetlerle, ruhsal bozuklukları yansıttığı bir dizi grotesk figürlerin yanı sıra, aşçıları, komiteleri ve koroda şarkı söyleyen çocukları konu aldığı resimlerinde beklenmedik bir yumuşaklık ortaya koymuştur.

• YAPITLAR (başlıca) Kırmızılı Kadın, 1922, Petit-Palais, Paris; Ölü Sülün, 1925; Kesilmiş Sığır, ykş. 1925, Albright-Knox SanatGalerisi,Buffalcs,New York; Maxim’ de Komi, 1927, Albright-Knox Sanat Galerisi, Buffalo, New York; Şarkı Söyleyen Çocuk, 1928; Bayan Marcellin’ in Portresi, ykş. 1928, Metropolitan Sanat Müzesi, New York.

• KAYNAKLAR: A. Werner, Soutine, 1978.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi