Edebi Şahsiyetler

Cevdet Kudret Solok Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

Cevdet KUDRET Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi.(7 Şubat 1907, İstanbul – 10 Temmuz 1992, İstanbul)

İstanbul’da İstiklâl Lisesi’ni (1930), İstanbul Hukuk Fakültesi’ni (1933) bitirdi. Kayseri ve Ankara Atatürk liselerinde edebiyat, Ankara Hukuk Fakültesi’ni (1933) bitirdi. Kayseri ve Ankara Atatürk liselerinde e-debiyat, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda edebiyat ve diksiyon öğretmenliği (1934-1945) yaptı. Türk ansiklopedisi’nde edebiyat sekreteri olarak çalıştı (1945 -1950); iktidar değişikliği üzerine bu görevine son verilince bir süre avukatlık yaptı. Abdurrahman Nisari takma adiyle liseler için edebiyat dersi kitapları yazdı; Nevzat Yesirgil, Suat Hızarcı gibi takma adlarla Türk sanatçıları üzerine monografyalar yayımladı. Türk Dil Kurumu yayın kolunda görev aldı. Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksekokulu’nda öğretim görevinde bulundu. 1974 –1986 yılları arasında Bodrum’da yaşayan yazar daha sonra yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 10 Temmuz 1992’de bu kentte öldü.

Cevdet Kudret Yedi Meşaleciler Topluluğu içinde yazdığı şiirlerini Birinci perde (1929)    adlı kitabında toplamıştı. Bu türdeki ilk çalışmalarında hece veznini kullanıyor, duygularla düşünceyi ustaca birleştiriyordu. Temaları arasında çocukluk günlerinin izlenimlerine dönüş, uzak ülke düşleri, kırılan umutlar v.d. yer alır. On ölüm şarkısı adlı dizide varlık – yokluk, hayat – ölüm, düş – gerçek çatışkıları ince bir duyarlıkla işlenir.

İlgili Makaleler