Edebi Şahsiyetler

Çetin Altan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Kitapları, Hakkında Bilgi

ALTAN, Çetin (1926)

Türk gazeteci, romancı ve oyun yazarı. Özellikle günlük fıkralarıyla tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. Ankara Hukuk Fakülte-si’ni bitirdikten sonra avukatlık stajına başladıysa da, öğrencilik yıllarında atıldığı gazeteciliği ana uğraşı okrak seçti. Ulus’ta, başladığı gazeteciliği daha sonra Tan, Yeni Gazete ve Milliyet’te fıkra yazarlığı yaparak sürdürdü. 1965-1971 arasında sürekli olarak Akşam gazetesinde fıkralar yazdı.

Fıkra yazarı olarak geniş ilgi gören Çetin Altan 1965’te Türkiye İşçi Partisi listesinden bağımsız İstanbul milletvekili seçildi. Meclisteki polemiksel konuşmaları ve kendine özgü taşlamacı üslubu olumlu ve olumsuz tepkilere yol açtı. Millet Meclisi’nin tartışmalı oturumlarında ön planda görünen Çetin Altan hakkında dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle iki kez dava açıldı.

Milletvekilliğinin yanı sıra Akşam gazetesindeki fıkra yazarlığını sürdüren Çetin Altan, bir yazısından dolayı 12 Mart 1971’den sonra mahkûm oldu. 1973’te sağlık durumundaki bozulma ve özellikle gözlerindeki rahatsızlık yüzünden cumhurbaşkanı tarafından affedilerek serbest bırakıldı.

Edebiyata 1943-1945 yıllarında İstanbul ve Yeni Adam dergilerinde yayımlanan şiirleriyle başlayan Altan, özel tiyatroların yanı sıra Şehir ve Devlet tiyatrolarınca da sahnelenen oyunlar ve 1972’den başlayarak da romanlar yazmıştır. Çetin Altan’ın oyun ve romanlarında görülen üslup ve yapı, fıkralarındaki rahat taşlamacılıktan farklıdır. Oyunlarında daha çok sanayileşirken modernleşemeyen Türk toplumunun çıkmaza düşen ve dağılmaya yüz tutan ailelerini ele alırken, romanlarının konusu daha “anlaşılamayan” ilerici aydının düşünsel, duygusal ve cinsel bunalımı olmuştur. İlk romanı olan Büyük Gözaltı ile 1973’te Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanan Çetin Altan, 1978’de Bir Yumak insan kitabıyla da TDK deneme ödülünü aldı.

1973’ten sonra yeniden günlük fıkra yazarlığına başlayan Çetin Altan Yeni Ortam ve Politika gazetelerinde yazmış, daha sonra Milliyet’e geçmiş ve 1982’de Güneş gazetesinde yazmaya başlamıştır. Po-lemikçi ve taşlamacı üslubunu bırakmayan Çetin Altan, son yıllarda günlük politikadan çok geleneksel toplumsal kurumların eleştirisine ağırlık veren fıkralar yazmıştır.