Edebi Şahsiyetler

Cesar Cui Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CUI, Cesar Antonoviç (1835-1918)

Rus besteci ve müzik eleştirmeni. Rus Beşleri arasında yer almış, özellikle yazılarıyla, ulusal müziğin gelişiminde rol oynamıştır.

18 Ocak 1835’te Vilna’da doğdu, 24 Mart 1918’de St. Petersburg’da öldü. Babası, 1812’de Na-poleon’un Rusya seferine katılmış, ancak, geri çekilen orduyla birlikte dönememiş, daha sonra da Polonya’ da kalmayı yeğlemiş bir Fransız’dı. Küçük yaştan başlayarak düzenli sayılamayacak müzik dersleri alan Cui, ortaöğrenimini Vilna’da tamamladı. 1850’de ailesinin isteği üzerine, St. Petersburg’daki Askeri Mühendislik Okulu’na girdi. 1857’de bitirdiği bu okulda aynı yıl öğretmenliğe başladı. Gene o yıl içinde Balakirev’le tanıştı ve müzikle ilgisi yeniden yoğunlaştı, özellikle, Rus ulusal müziğinin gelişmesi için çalışmalara girişti. Bu iki etkinlik, Cui’nin yaşamında hemen her zaman bir arada yürümüştür.

1864’ten başlayarak yazdığı, Rusya, Fransa ve Belçika’da yayımlanan yazılarıyla Cui, ulusal müzik akımının etkin bir savunucusu oldu. Aynı zamanda İtalyan operasının etkilerini sert bir dille eleştirdiği bu yazılarla, Rus Beşleri’nin Avrupa’da tanınmasında önemli bir rol oynadı.