Edebi Şahsiyetler

Cesar Baldaccini Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CESAR (1921 – 6 Aralık 1998 Paris)

Fransız, heykelci. Çeşitli malzemeleri bir araya getirerek yaptığı heykelleriyle ünlüdür.
Cesar Baldaccini Marsilya’da doğdu. Marsilya ve Paris Güzel Sanatlar akademilerinde çamurla biçimlendirme, tahta ve taş oymacılığı öğrendi. 1952’den bu yana yaptığı metal heykelleriyle tanındı. Paris’te yaşamaktadır.

Cesar’ın heykelleri çeşitli metallerin, artık parçaların bir araya getirilmesinden oluşur. Assamblage (düzenleme) adı verilen bu tür heykelciliğin etkisi, malzeme olarak kullanılan sanayi ürünlerinin ve bulunmuş eşyaların kendi yapılarından gelen özellikleri, bitmiş yapıtta da koruyabilmesine bağlıdır. Cesar ise bu tür nesneleri, yapılarına dokunmadan bir araya getiren bir anlayış ile yetinmez. Onları kaynakla birleştirirken değişikliğe uğratır. Böylece gerçeküstü ve ürkütücü bir etki elde ederek çağdaş yaşantının yol açtığı yabancılaşma duygusunu yansıtacak bir imge yakalamayı amaçlar.

Cesar 1960’ta. sanat eleştirmeni Pierre Restang’m kurduğu Nouveaux Realistes (Yeni Gerçekçiler) grubuna katıldıktan sonra, eski otomobilleri elektrikli preslerle sıkıştırarak heykeller oluşturmaya başlamıştır. Bunları sanat yapıtı olarak sergilemesi büyük tepkilere yol açmıştır. 1967 de yaptığı Başparmak adlı dev boyutlu heykelinde ayrıntıya aşırı yer vermesi doğalcı (natiiralist) bir eğilimi benimsediğini gösterir. Son çalışmaları eriyik durumundaki alüminyumun döküm sırasında birdenbire dondurulmasıyla eldc-edilen biçimlerden oluşan heykellerdir.

• YAPITLAR (başlıca): Kuş, 1954; Gran Düşes, 1955-1956, Claude Bernard Galerisi, Paris; Torsa, 1956, Saint Deniş Çıplağı, 1956; Sıkıştırılmış Otomobil, 196C; Başparmak, 1967, Büyük Genişleme, 1967.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler