Edebi Şahsiyetler

Caspar David Friedrich Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FRİEDRİCH, Caspar David (1774-1840) Alman, ressam. Romantik Alman manzara resminin en ünlü ustaların-dandır.

5 Eylül 1774’te Pommeranya’da Greifswald’ta doğdu, 7 Mayıs 1840’ta Dresden’de öldü. 1794-1798 arasında, Kopenhag Akademisi’nde DanimarkalI ressam Jensduel (1745-1802) ve Nicolai Abraham Abildgaard’la (1743-1809) çalıştı. 1798’de Almanya’ya döndü, Romantik hareketin merkezi olan Dresden’e yerleşti. Berlin ve Dresden akademilerinde görev aldı. 1835’te bir inme sonucu çalışamaz hale geldi.

Friedrich, Fransız Devrimi sonrasında tüm Avrupa’da dinsel konulu yapıtlara ilginin azalması üzerine bunu yeniden gündeme getiren Romantik akım içinde yer almıştır. İnsanın yalnızlığını, metafizik ve melankolik bir görünüm verdiği dinsel gerçekleri, yaptığı manzara resimlerine simgesel bir örtü altında yerleştirmiştir. Yaşadığı sırada büyük ün yapmasına yol açan çarpıcı ve değişik konuları, genellikle çağının simgesi olarak kabul edilmiştir. Genelinde kötümserlik, yalnızlık ve hüzün duygularının egemen olduğu yapıtları, insanın doğa içinde eriyişini gösterir. Bir kutup kâşifinin buzlar arasına sıkışmış gemisini konu aldığı Karaya Oturmuş Hoffnung adlı resmi bunun örneklerinden biridir.

Soğuk renkleri yeğleyen Friedrich’in resimlerinde çoğunlukla, yatay bir ufukla ona bağımlı, ancak önemleri ikinci derecede olan insan figürleri kaynaştırılmıştır. Işığı, izleyicide keskin bir acı ve melankolik bir yalnızlık gibi duygular uyandıracak biçimde kullanır. Metafizik ve ruhsal bir olgu halinde ele alınan insan kaderi bu yapıtların özünü oluşturur.