Edebi Şahsiyetler

Carlos Saura Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

SAURA, Carlos (1932) İspanyol sinema yönetmeni. Kahramanlarının bireyselliklerini derinlemesine ele alan yapıtlarıyla uluslararası ün kazanmıştır.

4 Ocak 1932’de Huesca’da doğdu. On sekiz yaşında profesyonel fotoğrafçılık yapmaya başladı. 1953’te Madrid’deki sinema okulu Instituto de Investigaciones y Experiancias Cinematografistas’a
girdi. Okulu bitirdikten sonra 1963’e değin aym yerde öğretmen olarak kaldı. Bu arada 1960’ta ilk uzun konulu filmi Los golfos’u (“Kabadayılar”) çekti. 1966’da yaptığı ve zamanın burjuvazisinin yaşam biçimini keskin bir gözle irdelediği La caza (“Av”) Berlin Film Şenliği’nde Gümüş Ayı Ödülü’nü kazandı. İspanya İç Savaşı’nda kaybolan insanları konu alan La prima angelica da 1974’te Cannes Film Şenliği’nde Jüri Özel Ödülü ile ödüllendirildi. Dokuz yaşında bir çocuğun bakış açısından çektiği Cria cuervos (“Besle Karşayı”) ise 1976’da Cannes Film Şenliği’nde Jüri Özel Ödülü’nü bir başka filmle paylaştı.

Çocukken yaşadığı İç Savaş ve içinde büyüdüğü Franco dönemi Saura’nın ana temalannı oluşturur. Sansürce sürekli olarak engellenmesine karşın, ülkesinin kültür geleneğini sürdüren ve kişilerinin bireyselliklerinin derinliklerine inerken toplumsal ve siyasal göndermeler de yapan filmler çekebilmiştir. Franco sonrası dönemde ise kişilerinin ruhsal dünyalarına daha fazla ağırlık vermeye yönelmiştir. Bodas de sangre (Kanlı Düğün), Federico Garcia Lorca’nın yapıtının eşsiz güzellikle bir bale olarak perdeye uyarlanmasıdır. 1983’te yaptığı Carmen (Carmen) ise, müziği, dansı, davranış ve duygularıyla tüm İspanya’mn ruhunu ve duyarlığını perdeye yansıtan bir başyapıt olmuştur.

İlgili Makaleler