Edebi Şahsiyetler

Carlo Crivelli Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CRIVELLI, Carlo (ykş 1430-ykş 1495)

İtalyan, ressam. Venedik Okulu ile Padua geleneği özelliklerini bütünleştirmiştir.

Venedik’te doğdu. Jacopa Crivelli adlı bir ressamın oğlu olduğu sanılmaktadır. Venedikli Vivarini ailesinin atölyesinde resim öğrenerek yetişti. Gerçekte Venedik’te bulunması ile ilgili tek belge bir mahkeme kararıdır. Bir süre hapiste yattıktan sonra bir daha dönmemek üzere Venedik’ten ayrıldı. Üslup etkilenmeleri ve yapıtlarının dağılımı nedeniyle, Padua’dan Marches bölgesine kadar uzanan çeşitli kentlerde yaşadığı anlaşılmaktadır.

Crivelli resimlerinin tümünde dinsel ve kutsal konuları işlemiştir. Bilinen yapıtları triptikon (üç parçadan oluşan) resimlerden, triptikon parçalarından, bir de küçük boyutlu resimlerden oluşmaktadır.

Üslubu 15.yy’m ikinci yarısının süslemeci ve plastik özelliklerini yansıtır. Çıkış noktası Vivariniler’ in katı ve açık seçik biçim anlayışıdır. Ancak bunu sonradan, Padua geleneğinden kaynaklanan arabeskler, zengin giysiler ve çeşitli meyve kümeleri gibi öğeleri işleme tutkusuyla birleştirmiştir. Özellikle gerçek boyutlarına oranla oldukça büyütülmüş meyve kümeleri hemen her resminde görülür. Parlak ve saf renkleri çok severek kullanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Demidoff mihrap resmi, 1476, Ulusal Galeri, Londra; Pieta Pancıatichi, 1485, Güzel Sanatlar Müzesi, Boston; Meryem’e Müjde , 1486, Ulusal Galeri, Londra; Meryem, Çocuk ve Aziz Petrus, 1488, Devlet Müzesi, Berlin; Bakirenin Taçlandırılması, 1493, Brera Müzesi, Milano.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi