Bilim

Canavar Karıncanın Şifreleri Çözüldü (Bilim ve Yaşam)

bilim-3/canavar_karinca” 253″ 171″ Canavar karıncanın şifreleri çözüldü

Amerikalı bilimadamları, dünyanın birçok yerinde biyoçeşitliliği tehdit eden Arjantin karıncasının gen haritasını çıkararak, bu böceklerin çoğalmasının kontrol altına alınabilmesinin yolunu açtı.

Çalışmaları Amerikan Bilimler Akademisinin yıllık yayın organında yayımlanan araştırmacılar, Güney Amerika kökenli bu küçük kestane renkli karıncanın çok saldırgan olduğunu ve dünyanın birçok bölgesinde ekosistemi allak bullak ettiğinin altını çizdi.

Araştırmacılar, ”Arjantin karıncası, büyük ekolojik etkisi dolayısıyla bilimadamları için özel bir ilgi alanı yaratıyor” ifadesini kullandı.

Ayrıca iki ayrı tür karıncanın da gen haritasının çıkarıldığı çalışmaya katılanlardan Berkeley’deki California Üniversitesi Çevre Bilimleri Doçenti Neil Tsutsui, Arjantin karıncalarının, saldırıp işgal ettiklerinde tarım için zararlı organizmaların çoğalmasına yol açacak şekilde tüm yerli böcek toplumunu tahrip ettiklerini, bu karıncanın gen haritasının çıkarılmasının, yayılmasının engellenmesi için sürdürülmekte olan araştırmalara çok yardımcı olacağını ifade etti.

Yaklaşık 50 bilimadamının katıldığı çalışmada, insandaki yaklaşık 23 bin gene karşılık, Arjantin karıncasında 16 bin 344 gen sayıldı.

Araştırmacılar, ayrıca kırmızı ekin karıncası (Pogonomyrmex barbatus)  ve alev karıncasının (Solenopsis invicta) da gen haritasını çıkardı.

İlgili Makaleler