Edebi Şahsiyetler

Cahit Atay Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ATAY, Cahit (1925 – Ağustos 2012, Biga)

Türk oyun yazarı. Köy ve küçük kasaba sorunlarını ele alan oyunlar yazdı.

Çorum’da doğdu. Öğrenimini tamamlayamadan liseden ayrıldı. Çok gençken başladığı tiyatro oyunculuğunu yirmi beş yaşma değin sürdürdü, köy öğretmenliği, demiryolculuk, meteoroloji memurluğu gibi işlerde çalıştı. Ankara’daki desinatörlük görevinden emekli olunca İzmir’e yerleşti.

Cahit Atay tiyatroya çeşitli halkevlerindeki o-yunlarda sahneye çıkarak başladı.Daha sonra arkadaşlarda kurduğu bir gezginci tiyatroda çalıştı. Ankara Radyosu için yazdığıradyo oyunlarıyla oyun yazarlığına başladı. Oynanan ilk oyunu kendi kurdukları Yurt Tiyatrosu adlı toplulukça sahnelenen Bu Şapka Kimin, Yaşasın Garsonluk’ıvır. Devlet Tiyatroları’nda 1959’da oynanan Pervaneler ve 1961’de sahnelenen Pusuda adlı oyunlarıyla yazarlığını kabul ettirdi. Oyunlarında genellikle köy ve küçük kent insanlarını konu aldı, ağa baskısı, kan davası, köy kadınlarının sorunları gibi konuları işledi. Orta Anadolu insanının yaşamak zorunda bırakıldığı koşulları, ezilmesini, sömürülmesini toplumsal taşlama şeklinde, zorlama-sız bir mizahla oyunlaştırdı. Özellikle güçlü, başkal-dıran, halkın sağduyusunu simgeleyen kadın kahramanlar yarattı.

Cahit Atay köy ve köylülük sorunlarını işlerken, değindiği konuları genel bir halkçılık çerçevesi içinde ele aldı. Çözümleri eğitim, halkı sevmek, haksızlıklara karşı çıkmak gibi üstyapı kuramlarında ve ahlaki değerlerde aradı. Öğretmen, kaymakam gibi köyle ilişkide olan aydınlara önemli görevler yükledi. 1960’larda yaygınlık kazanan köy edebiyatı hareketinin tiyatrodaki temsilcisi oldu.

•    YAPITLAR: Pervaneler, 1959; Pusuda, 1961; Sahildeki Kanepe, 1961; Hamdi ve Hamdi, 1962; Karaların Memetleri, 1962; Ana Hanım Kız Hanım, 1964; Sultan Gelin, 1965; Kırlangıçlar, 1966; Gültepe Oyunları, 1968.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler