Tarihi Şahsiyetler

Büyük İskender Kimdir Hayatı, Savaşları, Özet, Hakkında Bilgi

İskender. (Makedonyalı, Büyük) Makedonya Kralı ve târihin en ünlü komutanlarından biri. Makedonya Kralı II. Philippus’in oğlu olan İskender, çocukluğunda Yunan filozofu Aristoteles’ten ders alarak yetişti. Babasının öldürülmesi üzerine M.Ö. 336’da yirmi yaşında kral oldu. O sırada, devletin idâresi altındaki eyâletlerde huzursuzluk başlamıştı. Thebes (Teb) şehri halkının Makedonya’ya karşı ayaklanması üzerine İskender ilk seferini bu şehir üzerine yapıp, şehri yakıp yıktı. Otuz bin kadar insanı esir alıp pazarlarda sattırdı. İskender’in bu acımasız davranışı öteki Yunan eyâletlerinde sâkinleşmeye sebeb oldu. İskender, bu şekilde ülkede sükûnu sağladıktan sonra, M.Ö. 334’te İran Seferine çıktı.

Darius’un (Dârâ) güçlü ordusunu Granikos Nehri civârında (bugünkü Karacabey) büyük bir yenilgiye uğrattı. Bu zafer, İskender’e Asya’nın bütün yollarını açtı. İskenderun yakınlarında İssos Vâdisinde Pers Kralı III. Dârâ’nın ordusunu ikinci defâ imhâ eden İskender, Fenike’yi istilâ için Tire şehrini kuşattı. Bir süre sonra şehir alındı. Bundan sonra Filistin’e yürüyen İskender, Gazze de dâhil şehirleri ele geçirdi. İskender Perslerin hâkimiyeti altında bulunan Mısır üzerine yürüyerek teslim aldı. Burada Nil Nehri kıyısında kendi ismiyle anılan İskenderiye şehrini kurdu (M.Ö. 332).

Mısır’dan sonra yeniden İran üzerine dönen İskender, Asya içlerine doğru yürüyerek, Pers (İran) hükümdarı Dârâ’nın ordusu ile Ninova şehri yakınında Erbil düzlüğünde karşılaştı. Dünyâ târihinin önemli savaşlarından olan bu savaş, İskender’in gâlibiyeti ile netîcelendi. Bu zaferi müteâkip Bâbil’in iki şehri de İskender’e teslim oldu. Büyük yağma yaptırıp zenginleşti.

Erbil Savaşından sonra Persli bir general tarafından Dârâ’nın öldürülmesi üzerine Pers İmparatoru olan İskender, bütün dünyâyı ele geçirmek için hazırlıklara başladı. Hindistan Seferine çıkıp M.Ö 329’da Buhâra’yı aldı. M.Ö 327’de Makedonya orduları Hindistan’ın zengin topraklarına ayak bastı. İlk defâ dünyâyı fethetmeye çalışan hakanlar olarak târihe geçen ve aldığı geniş ülkelerden dolayı “Büyük” lakabıyla tanınan İskender zamânında, sınırları Ege Denizinden Hindistan’ın kuzeyine kadar uzanıyordu. O, Asya ile Avrupa’yı birleştirip bir tek ülke hâline getirmek istiyordu. Makedonya Kralı İskender kazandığı zaferlerden zenginleşip, gurûra kapılarak, ahlâkı bozuldu. Çok zulüm yapıp, kan döktü.

Uzun süren savaşlar netîcesinde ordunun yıpranması, ülke içinde çıkan bâzı hoşnutsuzluklar, İskender’i Bâbil’e dönmeye mecbur etti. İskender Arabistan üzerine bir sefere hazırlanırken işret ve sefâhat hayâtı netîcesinde hastalanarak günden güne kuvvetten düştü. Otuz üç yaşındayken öldü. İskenderin ölüsü altın bir tabut içinde Mısır’a götürülüp, büyük bir merâsimle İskenderiye’de gömüldü. İskender’in ölümünden sonra eski birliği muhâfaza edemeyen Makedonya İmparatorluğu parçalanıp târihten silindi.