Filozof Biyografileri

Burrhus Frederic Skinner Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SKINNER, Burrhus Frederic (1904 – 18 Ağustos 1990) ABDli psikolog. Davranışçı psikoloji alanına önemli katkılarda bulunmuştur.

20 Mart 1904’te Pennsylvania Eyaleti’nin Susqu-ehanna kentinde doğdu. 1922’de liseyi bitirdikten sonra New York Eyaleti’ndeki Clinton’da Hamilton College’da edebiyat ve felsefe öğrenimi görürken psikoloji ve biyolojiyle ilgilendi. 1926’da mezun olduktan sonra psikolojiyle ilgilenmeyi sürdürdü ve 1928’de Harvard Üniversitesi’nde psikoloji öğrenimine başladı. “Davranışın Betimlenmesinde Refleks Kavramı” başlıklı teziyle 1931’de doktora derecesi aldı. Beş yıl Harvard’da araştırma görevlisi olarak kalan Skinner, o güne değin hayvan davranışları üzerine yapılmış gözlem verilerini ve kuramsal yazıları topladı. 1936’da Minnesota Üniversitesi’ne geçti. 1938’de davranışçı psikolojinin başyapıtlarından biri sayılan The Behavior of Organisms: An Experimental Analysis’i (“Organizmaların Davranışı: Bir Deneysel Çözümleme”) yayımladı. 1939’da yardımcı profesör olan Skinner, 1945-1948 arasında Indiana Üniversitesi Psikoloji Bölümü başkanı ve deneysel psikoloji profesörü olarak görev yaptı. 1948’de geri döndüğü Harvard Üniversitesi Psikoloji ve Toplumsal İlişkiler Bölümü’nde 1974’teki emekliliğine değin kaldı.

Skinner hem psikoloji ve davranış bilimlerine teknik ve kuramsal bakımlardan özgün katkılarda bulunmuş, hem de çözümlemelerinde bireysel ve kültürel yaşamın çok çeşitli yönlerine eğilmiş bir araştırmacıdır. İnsan edimlerinin incelenmesinde radikal davranışçı yöntemin üstünlüğüne kesin olarak inanan Skinner’a göre, bilimsel incelemenin görevi, fiziksel bir sistem olarak bir kişinin davranışının, insanların içinde geliştiği ve bireysel yaşamlarının sürdüğü ortamla nasıl bir ilişki içinde olduğunu açıklamaktır. Ona göre, davranışın bilimsel açıklanması kişilerin ruh hallerinin, kişiliklerinin, duygularının keşfedilmesini gerektirmez.

Skinner’ın davranış konusuna yaklaşımı dört ana alanda toplanır: Davranış ve davranışçılığın felsefi ve kuramsal çözümlenmesi; denetim altındaki ortamlarda davranışın deneyler yoluyla incelenmesi; davranış teknolojisi ve kültürel etkinliklerin davranışlar bakımından çözümlenmesi.