Tarihi Şahsiyetler

Bülent Ecevit Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Dönemi, Hakkında Bilgi

Bülent ECEVİT Siyaset ve devlet adamı, gazeteci, yazar,

Türkiye’nin 16. Başbakan’ı (İstanbul 1925). İstanbul’da Robert Kolej’i bitirdi. Ankara’da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Edebiyatı bölümüne girdi; aynı zamanda Sankskritçe ile ilgileniyordu. O tarihlerde babası Fahri Ecevit Ankara Hukuk Fakültesi’nde profesör, Kastamonu’dan da milletvekili olduğu için aile Ankara’ya yerleşmişti.

Ecevit fakülteyi yarıda bıraktı, aynı yıl Basm-Yayın Genel Müdürlüğü’ne memur olarak girdi (1946); iki yıl sonra da Londra Basın Ataşeliği’nde görevlendirildi. Ecevit Türkiye’de iktidarın eldeğiştirdiği günlerde Londra’dan döndü ve Basm-Ya-yın Genel Müdürlüğü’yle ilişkisini keserek Ulus gazetesinde çalışmağa başladı. Ulus gazetesi o sıralarda ana muhalefetin yayın organı biçimine dönüştürülme dönemindeydi. Ulus gazetesinde geçirdiği yıllar siyasete hazırlık yılları oldu.

Ulus gazetesi kapanınca (1952) Nihat E-rim’in çıkardığı Halkçı ve Yeni Ulus gazetelerinde yazılarını sürdürdü. Artık C. H.P. yayın organı olarak çıkarılacak herhangi bir gazetenin aranan yazarı olmuştu. Bu arada önce bir gazetede burslu olarak çalışmak, İkincisinde de Harvard Üniversitesi’nde araştırma yapmak üzere gittiği A.B.D.’de hem gazetecilik, hem de siyaset konusunda kendisi için yararlı gözlemler edindi.

İlgili Makaleler