Edebi Şahsiyetler

Brian De Palma Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

DE PALMA, Brian (1941) ABD’li genç kuşak sinema yönetmeni. Uzun yıliar öncü nitelikli filmler yaptıktân sonra 1970’lerde ticari sinemaya geçerek dönemin en başardı gerilim filmlerini çekmiştir.

Philadelphia’da doğdu. Henüz Columbia Üniversitesi’nde öğrenciyken kısa filmler çekmeye, daha sonra da belge sinemacılığına başladı. 1968 ve 1970’te çektiği Greetings (“Selamlar”) ve Hi Mom! (“Merhaba Anne!”), underground olarak da adlandırılan Amerikan öncü sinemasının en çok ilgi çeken örnekleri arasına girdi. De Palma, Hitchcock hayranı bir sinemacı olarak, onun sinemasal evrenini, özellikle de kurgusal ve biçimsel oyunlarını özümlemiştir. Hitchcock hayranlığının ilk bilinçli örneği olan Obsession’ dan (“Tutku”) sonra, bu biçimsel ilgi filmlerinin içeriğini de etkiledi. Carrie (Günah Tohumu) ve The Fury’de (Gizli Kudret) parapsikolojiye yöneldi. Aynı zamanda ayrıntılı birer toplumsal portre olan bu filmler büyük ticari başarı sağladı. De Palma, Dressed To Kili (Sapık) ve benzeri filmlerle teknik ustalığını ve korku filmi çerçevesinde toplumsal gözlemciliğini sürdürmektedir.

•YAPITLAR (başlıca): Greetings, 1968, (“Selamlar”); Hi Mom!, 1970, (“Merhaba Anne!”); Obsession, 1976, (“Tutku”); Carrie, 1976, (Günah Tohumu); The Fury, 1978, (Gizli Kudret); Dressed to Kill 1981, (Sapık).

İlgili Makaleler