Edebi Şahsiyetler

Brendan Behan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BEHAN, Brendan (1923-1964)

Irlandalı tiyatro yazarı. Oyunlarında İrlanda milliyetçiliği ile yenilikçi bir tiyatro anlayışını birleştirmiştir.

9 Şubat 1923’te Dublin’in bir kenar mahallesinde doğdu. O sırada Bağımsız İrlanda Cumhuriyeti kurulalı henüz bir yıl geçmişti ve Dublin İrlanda milliyetçiliğinin ve bağımsızlık düşüncesinin hâlâ canlılığını yitirmemiş olduğu bir ortamdı. Behan’ın ailesi bağımsızlık mücadelesine etkin biçimde katılmıştı. Babası siyasi suçlu olarak hapisteydi. Dayısı İrlanda’nın ulusal marşı “Askerin Türküsü”nün bestecisi Peader Kearney’di.

Behan ilk öğrenimini Fransız rahibelerin kurduğu bir havırevinde yaptı. Daha sonra okuduğu İrlanda Katolik Kardeşler Okulu’ndan disiplinsizliği yüzünden çıkarıldı. Babası gibi badanacılık yapmaya başladı. İlk gençlik döneminde İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’ya katılarak Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığı için mücadeleye girişti. 16 yaşındayken Londra’da bir İngiliz savaş gemisini havaya uçurma girişiminde bulunduğu için tutuklandı, ıslahevine kondu. Uç yıl kaldığı Borstal Islahevi’ndeki yaşantısını 1958’de yayımlanan Borstal Boy (“Borstal’daki Çocuk”) romanında dile getirdi.

Serbest bırakıldıktan sonra Dublin’e döndü. Burada bir Ingiliz polis memurunun yaralanmasıyla sonuçlanan bir olaya karıştığı için cinayet girişiminden yargılandı, 14 yıla mahkûm oldu. 1946’da genel aftan yararlanarak hapisten çıktı. Sonra çeşitli eylemleri nedeniyle iki kez daha tutuklandı. 1948’de Paris’e gitti. 1950’de İrlanda’ya döndü, İrlanda Radyosu’nda Ballad Maker’s Saturday Night adlı haftalık bir program hazırlamaya başladı. 1956’da The Quare Fellou’ (“idamlık”) adlı oyununun Londra’da Theatre Workshop topluluğunca sahnelenmesi üzerine üne kavuştu, 20 Mart 1964’te şeker hastalığından öldü.

İlgili Makaleler