Nedir ?

Bombus Arısı Nedir, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Bombus, yaklaşık 250 türü olan bir arı cinsi. Başlıca Kuzey yarımkürede görülür. Bazı türlerine Türkiye’de tüylü arı denir. Bazı yonca türlerini sadece bu arılar tozlaştırarak çoğalmasında katkıda bulunur.

Bombuslar daha çok ılık iklimlerde görülürler. Afrika’nın büyük kısmında, Hindistan’ın alçak bölgelerinde bulunmazlar. Avustralya ve Yeni Zelanda’ya polenasyona yardımcı olmak için insan eliyle götürülmüşlerdir. Çoğu otoriteye göre yuva yapıcılar (bombus) ve parazitler (psithyrus) olmak üzere iki cins bombini bulunur.

Bombuslar, tüylü ve sağlam yapılı arılardır. Ortalama olarak 1,5-2,5 cm boyunda, çoğunlukla sarı ve siyah renktedirler. Genellikle yerde, terkedilmiş kuş ve fare yuvalarında kovan yaparlar. Organize yaşayan, sosyal böceklerdir. Kovanda bir kraliçe, erkek arılar (dronlar) ve işçiler bulunur. Parazit psithyrus cinsinde işçi sınıfı yoktur. Yuvacı bombuslar ile aralarında çok az görünüş farkı olan parazitler, yuvacıların kovanlarına yumurta bırakırlar. Bu yumurtalar yuvanın asıl sakinleri tarafından bakılırlar. Anavatanı Britanya olan P. vestalis isimli parazit bazen bombus kovanının kraliçesini sokarak öldürür. Bu durumda kovanın asıl sakinleri yumurta üretemediğinden, işçiler sadece parazitlerin yumurtaları ile ilgilenirler.

İlgili Makaleler