Tarihi Şahsiyetler

Bohemond Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BOHEMOND I ( ? – 1111)

Antakya prensi. I. Haçlı Seferi’nin en etkin komutanlanndandır.

1050-1058 arasında doğduğu sanılmaktadır. 7 Mart 1 lll’de İtalya’da Apulia’da öldü. Asıl adı Marc’tı. Ancak daha sonra iri gövdesi ve silahşörlüğü nedeniyle, bir söylence kahramanı olan dev Bohemond’un adıyla anıldı. Güney İtalya’da yaşayan Normanlar’dan Robert Guiscard’ın oğludur. Çocukluğu Güney İtalya’da geçti. Apulia ve Calabria dükü olan babasının ordusunda asker olarak yetişti ve 1079’da komutan oldu.

1081’de Bizans Imparatorluğu’nun başına geçen I.  Aleksios Komnenos ile babası arasında 1081’den 1085’e değin süren mücadelede önemli rol oynadı. Bu mücadelede, Bohemond komutasındaki Norman ordusu başlangıçta üstünlük sağladıysa da Aleksios 1083’te Bohemond’u Tesalya bölgesinde Larissa’da yenerek yöreden attı.

1085’te babalarının ölümü üzerine yerine üvey kardeşi Roger Borsa geçti. Bohemond’a ise Güney İtalya’da Taranto ve Otranto’yu içine alan küçük bir bölge kaldı. Hırslı bir kişiliği olan ve babasından kalan küçük bir toprak parçasıyla yetinmek istemeyen Bohemond, 1095’te Papa ILUrben’in I.Haçlı Seferi’ni başlatma kararı üzerine bu harekete katıldı. 1096 kışında emrindeki Norman güçleriyle Arnavutluk, Makedonya ve Trakya’dan geçerek İstanbul’a ulaştı. Eski düşmanı, Bizans İmparatoru Aleksios ile, Selçuklu Türkleri’nin ele geçirdikleri Bizans topraklarını Bizans’a geri vermek ve karşılığında yardım almak koşuluyla bir anlaşma yaptı.

1097 ilkbaharında İstanbul’dan hareket ederek önce Anadolu Selçuklularının merkezi olan İznik’i kuşattı. İznik’e yardıma gelen I.Kılıç Arslan’ın güçlerini yenerek kenti aldı. Haçlı ordusunu izleyen I.Kılıç Arslan’la Eskişehir yakınlarında yeniden karşılaştı. Verdiği büyük kayıplara karşın yoluna devam ederek güneye yöneldi. 1097 sonlarında Yağıbasan adlı bir Türk komutanının yönetimindeki Antakya’yı kuşattı. Bir yılı aşkın bir süre devam eden kuşatma Haçlılar’a büyük kayıplara maloldu.

İlgili Makaleler