Nedir ?

Bobinaj Nedir Ne Demek, Anlamı Hakkında Bilgi

Bobinaj nedir? Elektrik makinalarının akım taşıyan ve manyetik alan meydana getiren veya üzerinde gerilim hasıl eden iletkenlerinin hazırlanması, yerlerine yerleştirilmesi, uç bağlantılarının yapılması, yalıtılması gibi işlerin hepsine birden verilen isim. Elektrik makinaları kaç sınıf ise, o kadar da, hatta daha fazla bobinaj çeşiti vardır. Bunlar kısaca şöyledir: A- Doğru akım makinalarında:1. Endüvi sargılar: a)Seri sargılar, b) Paralel sargılar.

2. Endüktör sargılar B- Alternatif akım makinalarında:1. Bir fazlı asenkron motorlar (endüksiyon motor),

2. Çok fazlı asenkron motorlar, 3. Transformatörler (bir ve çok fazlı), 4. Bir fazlı kollektörlü alternatif akım motorları, 5. Çok fazlı kollektörlü alternatif akım motorları, 6. Özel motorlar, 7. Bir fazlı senkron motorlar, 8.Çok fazlı senkron motorlar. Bobinajcılıkta önce sarım yapılacak yer temizlenir ve elektriğe karşı uygun kağıtlarla (prensbant) yalıtılır. Sonra yerin büyüklüğüne göre bir kalıpta bobinler uygun sarımda ve kesiti belli iletkenlerle sarılır. Hazırlanan bu bobinler itina ile yerlerine yerleştirilir. Uç bağlantıları çok dikkat edilerek ve lehimle veya kaynakla yapılır. Bağlantısı biten bobinlere uygun form verilir ve ip veya keten şeritle sıkıca bağlanır, vernik dökülür. Bobinaj, büyük makinalarda gittikçe karışık bir hal alır. Bu yüzden bobinaj şemaları geliştirilmiş ve bu konuda çok kitap yazılmıştır.

Sözlüklerde geçen anlamı : “bobinaj” ne demek?1. Bir filmi ya da mıknatıslı kuşağı bir makaradan başka bir makaraya sarma. Bobinaj

kelimenin ingilizcesi: coil winding

Köken: Fransızca